23948sdkhjf

1104: Lys forude - også for gamle vinduer

Artikel i Træ og Industri, November 2004
Af Kaj Hansen Træ og Industri

Der bruges mellem 3 og 5 mia. kroner årligt på istandsættelse og udskiftning af vinduer i Dan-mark. Ny CD for professionelle erstatter hyldemeter af relevant litteratur og forenkler dermed arbejdet med vinduer for projekterende rådgivere og andre professionelle. Nu går gamle, origi-nale vinduer en lysere fremtid i møde.


CD’en ”Viden om vinduer” gør arbejdet med istandsættelse og udskiftning af vinduer nemmere og mere overskueligt. De ca. 500 opslagssider samler og forøger den relevante viden om vinduer og er et oplagt værktøj til professionelle inden for byggeri og renovering.
”De originale vinduer passer bedre i helheden, og vil ofte være af en god kvalitet. Alligevel vælger mange den nemmere løsning at udskifte de gamle vinduer med nye. Og det er en skam for os alle sammen, fordi oplevelsen af bygningerne omkring os bliver ødelagt,” siger ophavsmanden bag CD’en, arkitekt Tove Lading.
Nu bliver den rigtige løsning nemmere
Rigtige vinduesløsninger kræver en kompleks viden, og mange rådgivere vælger den nemmeste løs-ning – udskiftning -, fordi istandsættelse er for besværligt. Deruover er der også for mange unødven-dige fejl i de vinduesistandsættelser, der trods alt gennemføres, hvilket er med til at svække bygherrer-nes tillid til istandsættelsesløsningers holdbarhed.
Men det behøver ikke at være så svært. Med den nye CD slipper man for at lede efter oplysninger i forskellige medier, men kan gå direkte ind på CD’en og enten gå ind under de relevante overskrifter eller bruge søgefunktionen. Den vil ofte være den hurtigste vej til viden om alt fra malevarer over vindueshistorik og energikrav til arbejdsmiljø. De mange eksterne links giver direkte forbindelse til andre kilder til vinduesviden.
I forbindelse med arbejdet med CD’en er der også udviklet ny viden om istandsættelse og en ny meto-dik for istandsættelsesprocessen, der gør det nemmere at overskue processen og vælge de rigtige løs-ninger.
Ikke kun istandsættelse
CD’en handler dog ikke kun om istandsættelse, men viser også eksempler på nye vinduer til eksiste-rende bygninger. Desuden findes der checklister til gennemgange og tilstandsvurderinger, oriente-ringsmateriale til især 1. gangsbygherrer (og det gælder de fleste, der skal have renoveret vinduer) og endelig et regneprogram, der kan bruges til kalkulering og styring af vinduesistandsættelser.

Egne erfaringer
CD’en er resultatet af forfatterens egne erfaringer som praktiserende arkitekt, som bygherre og blandt andet også som chef for restaureringen af Øksnehallen, hvor vinduesistandsættelsen blev et forsøgs-projekt for sig. Tove Lading har sammen med seniorforsker Erik Brandt fra By og Byg fulgt de istand-satte vinduer over en årrække, for at se om de nu også holdt, som de skulle.
CD’en er kvalitetssikret ved at en række eksterne eksperter blandt forskere, producenter og praktikere har gennemgået materialet.
Et fremragende værktøj
Hans Scheving, arkitekt m.a.a., har evalueret CD’en for Grundejernes Investeringsfond og beskriver den som ”…et fremragende og væsentligt værktøj, som bør finde generel anvendelse hos alle rådgive-re, der arbejder med vinduer og vinduesrenovering”.

CD’en indeholder blandt andet:
• Omfattende opslagsværk om materialer, udførelsesmetoder, energi, miljøforhold etc.
• Eksempler på vinduer, der trænger til renovering med forslag til hvad der skal gøres
• Eksempler på renoverede og udskiftede vinduer – både gode og dårlige
• Vindueshistorik
• Checklister til registrering og årsgennemgang
• Links og henvisninger til branchen, specialproducenter, videncentre etc. samt litteratur
• Programmet ”Regn på Vinduer” – et Exel-baseret regneprogram til kalkulering og styring af vin-duesistandsættelser

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08