23948sdkhjf

1004: Øget sikkerhed mod indbrud

Artikel i Træ og Industri, Oktober 2004
Tekst diplomingeniør Pia Rostgaard, Byggekomponenter Teknologisk Institut

Der er en stigende efterspørgsel på prøvning af indbrudssikkerhed af vinduer og døre. For danske vinduesproducenter, der eksporterer til England, skal produkternes indbrudssikkerhed dokumenteres, før de får en ordre. Kravet om dokumentation er ikke et lovgivningsmæssigt krav, men alene en anbefaling fra det engelske "kriminalpræventive råd". Flere bygherrer opfatter dog anbefalingen som et krav. Så for at kunne sælge vinduer og døre på det engelske marked, er det nødvendigt at have vinduestyper, der består indbrudsprøvningen. Også fra danske bygherrer er der en tilsvarende og støt stigende interesse for at få vinduer med en dokumenteret forøget indbrudssikkerhed i forhold til traditionelle vinduer.

Der har indtil nu været fokus på prøvning af døre og vinduer efter de eksisterende engelske standarder, BS7950 (Vinduer) og PAS23 og PAS24 (Døre), men i løbet af kort tid forventes de europæiske standarder, ENV 1627 - 1630, at erstatte de engelske metoder.

Formålet med afprøvningen er at øge sikkerheden og mindske risikoen for indbrud i boliger, både fra den hurtige opportunist til den mere erfarne indbrudstyv. Den giver ikke 100% garanti mod indbrud, men gør det betydeligt sværere og længerevarende for en indbrudstyv at forsøge at trænge ind i boligen. Med standarderne kan man få afprøvet sine vinduer og døre med en ”standardiseret europæisk indbrudstyv”.

I en serie af standarder beskrives krav og klassifikationer af produktet, prøvninger for modstand mod statiske og dynamiske belastninger samt manuelle indbrudsforsøg. Det er op til bygherren/rådgiveren at definere hvilken klasse, produktet skal opfylde og dermed hvor hård en belastning det udsættes for og i hvor lang tid.

For produkter der skal klassificeres RC 3 (Resistance Class) vil den statiske belastning udgøre et tryk på for eksempel hjørner og låsepunkter på 600 kg i ca. 12 sekunder. Under og efter prøvningen må der ikke kunne indføres en stålstang med diameter 25 mm. I den dynamiske prøvning udsættes produktet for et sæt tvillingehjul (i alt 50 kg), der bliver frigjort og 3 gange rammer fra en faldhøjde på 750 mm. Til sidst udsættes produktet i den manuelle prøvning for en person udstyret med en veldefineret mængde værktøj, som må bruges for eksempel til lukkepunkter, hjørner og glaslister.

Til sammenligning med Skafor’s / Forsikring & Pension’s farvekoder er klassifikationen som følgende:
GUL ~ RC 2
GRØN ~ RC 3
BLÅ ~ RC 4
RØD ~ RC 5

Et indbrudssikret vindue eller dør giver en øget sikkerhed, når det benyttes korrekt. Langt de fleste indbrudstyve er generte, utålmodige og hader støj, og derfor vil et bedre sikret vindue stresse tyven, der hurtigt vil opgive indbruddet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094