23948sdkhjf

Danske virksomheder i Ukraine

Ikke mindre end 26 virksomheder fra Herning Snedkerlaug besøgte i perioden 8. til 12. september en række danske virksomheder der har etableret sig i Ukraine.
Kilde: Træ og Industri, oktober 2004.

- Herning Snedkerlaug har været på studietur til Ukraine

Redigeret af Kaj Hansen Træ og Industri.

Ikke mindre end 26 virksomheder fra Herning Snedkerlaug besøgte i perioden 8. til 12. september en række danske virksomheder der har etableret sig i Ukraine.
Med udgangspunkt fra byen Lviv var det første besøg den 9. september henlagt til den esbjergensiske virksomhed Holger Christiansen.

Virksomheden er en nyetableret metalvirksomhed med renovering af startmotorer til biler. En helt ny fabrik med af en høj vestlig standard. Produktionen skulle igangsættes den 13. september i år med 5 medarbejdere. Efter 6-8 måneder forventes fabrikken at være fuld bemandet , og det vil sige en beskæftigelse af 100 medarbejdere.

Fri for moms og told
Virksomheden der er en del af Holger Christiansen i Esbjerg oplyste at man kun ville renovere få varianter af motorer i størrelsesordenen på 10 – 15 forskellige for herved at få optimal udnyttelse af den billige arbejdskraft med et lønniveau for en medarbejder på kr. 320,- pr. måned. Herudover betaler virksomheden et tilsvarende beløb til staten.

Efter en vis indkøring forventer virksomheden at arbejdskraften og produktionen vil være lige så effektiv som i Danmark. Der er allerede på nuværende tidspunkt planer om en udvidelse af fabrikken, således det samlede antal ansatte kommer op ca. 200 medarbejdere.

Man køber ikke råvarer i Ukraine, men indfører og udfører de brugte materialer, og der er derfor regler om, at såfremt man på under 90 dage kan foretage dette skift, skal der ikke betales moms
og fortolding.

Træ til halv pris
Det næste virksomhedsbesøg var hos et mindre savværk P.G.S. Ukraine, der ejes af Gert Sørensen, og som er en del af P.G. Sørensen, der ligger i Skanderborg.

Virksomheden er leverandør til køkken- og møbelindustrien – hovedsagelig kantlister i bøg, ahorn og eg. Firmaet etablerede sig i Ukraine for ca. fem år siden, og er i øjeblikket i gang med en udvidelse omfattende 7 nye tørrestuer. Der foretages kun råopskæring i Ukraine hvorefter emnerne sendes til Skanderborg i Danmark for færdigbearbejdning. Savværket opskære ca. 20 kubikmeter træ i døgnet, og Gert Sørensen oplyste, at råvareprisen ligger på et niveau der svare til mellem en tredjedel og halvdelen af tilsvarende indkøb i Danmark afhængig af træsorten.

Der må dog påregnes en vis lagermængde, idet forsyningssikkerheden kan være noget ustabil.
Der er beskæftiget 25 medarbejder i Ukraine og 13 på virksomheden i Danmark.

Fortrinsvis kvinder
Dagens tredje virksomhedsbesøg fandt sted hos M.P. Låger, der foretager opskæring af egetræ til sin egen lågeproduktion på virksomheden i Herning.

M.P. Låger indkøber selv færdige kævler og får disse skåret på et lokalt savværk. Renskæring og sortering foretages hos virksomheden selv i Lviv. Dette gælder ligeledes produktionen af limtræ til lågefyldinger. Det er dog meningen at der fremover skal foretages en større forædling på M.P. Lågers virksomhed i Ukraine. Dette vil så betyde en yderlige udvidelse af medarbejderstaben, der i dag er på ca. 25-30 medarbejdere hvoraf den største part er kvinder.

90 procent af verdensmarkedet
Næste dag var det første besøg henlagt til et savværk der ejes af Jørgen Haahr, der i øvrigt er søn af Tonny Haahr, som var medstifter af HTH Køkkener i Ølgod.

Jørgen Haarh ejer et savværk hvor der produceres kantlister til den danske køkken- og møbelindustri. Herudover produceres der en større mængde og rørepinde til malerbranchen svarende til ikke mindre en 90 procent af det samlede verdensmarked. Jørgen Haahr har været bosat i Lviv Ukraine i 4 år, og der er 70 ansatte i virksomheden, som må karakteriseres som veldrevet.

I samme bygninger har Jesper Office en underleverandørvirksomhed for opskæring og fugning af finer til virksomheder i Danmark. Produktionen omfatter udover traditionelt finerarbejde ligeledes intarsia arbejde, der er et dekorativt indlægningsarbejde af forskelligtfarvet træ og træsorter til blandt andet skuffeforstykker på møbler, bordplader. m.m.

Også her var der store lagre af finer af hensyn til den tidligere nævnte manglende leveringssikkerhed. Virksomheden der var veldrevet beskæftigede ved besøget 50 medarbejdere.

Forening der hjælper nyetablerede
Et besøg hos en vindues- og dørfabrik blev aflyst i sidste øjeblik, idet man ikke ønskede Herning Snedkerlaugs besøg selvom dette var aftalt på forhånd.

I stedet blev der aflagt et besøg hos SIKA, der producere sikkerhedstræsko og sikkerhedssko. Produktionen var udelukkende etableret på grund af de lave lønomkostninger. Alle materialer blev importeret og færdigvare eksporteret inden for de tidligere omtalte 90 dages regler for moms og told.

Virksomheden der blev etableret for 2,5 år siden har dansk ledelse og beskæftiger 35 medarbejdere.
Den daglige leder er Lars Vestbjerg har været involveret i opstarten af en lokal forening der har navnet EBA som står for West Ukrainian Committee of the European Association. Dette er en forening hvor medlemmerne mødes, hjælper hinanden og udveksler erfaringer, men også en forening der tager imod nyetablerede virksomheder med hjælp og vejledning i de lokale og ofte komplicerede forhold.

Ukrainske ledere
På studieturens sidste dag var der et foredrag med Anders Johansen om etableringsmuligheder og faldgruber i Ukraine.
Anders Johansen har etableret et konsulentfirma i Ukraine med det formål at hjælpe og rådgive de virksomheder der ønsker at etablere sig her. Virksomheden beskæftige således en lokal advokat og en lokal revisor. Anders Johansen kom til Ukraine i 2001 i forbindelse med etablering af JOHA Børnetøj, og har medvirket til etablering af en række danske virksomheder.

Anders Johansen opfordrede eventuelle interesserede til fra starten at ansætte ukrainske direktører/ ledere blandt andet på grund af en udpræget bureaukrati, og fordi de fleste embedsmænd ikke taler andet sprog end ukrainsk.

Anders Johansen råder også virksomhederne til at ansætte professionel securite / vagt, der bevogter virksomheden i døgnets 24 timer – 365 dage om året, for at undgå tyveri både udefra og indefra, og ligeledes stoppe al henvendelse ved porten for uvedkommende indtrængning.

Studieturens konklusion
Såfremt man vil have succes i Ukraine skal der en helhjertet indsats til med egne folk på stedet – en god økonomi, idet alt hvad der skal gøres tager tid – og ikke mindst skal der en stor portion tålmodighed til i forbindelse med oplæring af medarbejdere.

Vigtigt er det også at vise stor tålmodighed over for det offentlige bureaukratiske system, der i en vis udstrækning også består af korruption blandt de lokale politikere og embedsmænd, og måske også højere oppe i systemet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096