23948sdkhjf

1004 TEMA: Stor interesse for 3D scanner

Artikel i Træ og Industri, Oktober 2004
Af Kaj Hansen Træ og Industri

Et kostbart og højteknologisk apparat var trækplasteret hos Zebicon i hal A på dette års TIMI messe. Den såkaldte GOM scanner er ny i TIMI-sammenhæng og har været genstand for stor interesse hos de besøgende, oplyser Zebicon.
- GOM er en 3D scanner, som kan scanne en hvilken som helst form, siger Poul Kloster, salgschef hos Zebicon.
- Denne scanning kan man så overføre til en fuldstændig nøjagtig Cad-Cam tegning, forklarer han.
Dét med tegningerne klarer Østjydsk Cad-Cam A/S fra Allingåbro, som Zebicon udstiller sammen med på TIMI.
3D scanning giver en lang række muligheder. Hvis man har et emne - eksempelvis et håndlavet produkt, en prototype eller et møbeldesign - kan man få præcis dokumentation på mål etc.
- Hvis du skal lægge en opgave ud til en underleverandør, er det også afgørende, at den er helt entydig. I det hele taget vokser kravene til præcis dokumentation generelt, mener Zebicon.

Kvalitetskontrol
3D scanneren kan også arbejde »den anden vej« - og virke som en kvalitetskontrol.
- Forestil dig, at et emne er fremstillet ud fra en cad-cam tegning. Så kan vi scanne emnet, lave en tegning og holde den op mod den »originale« tegning. For et emne kan godt vride sig lidt i processen, forklarer Poul Kloster.
Der bruges farver til at vise, hvor godt produktet reelt stemmer over ens med oplægget. Grønne områder er i orden, mens blå og røde nuancer betyder afvigelser fra det ønskede. På den måde kan scanningen afsløre, om og hvor meget der skal ændres på støbeværktøjet.
GOM er ikke kun rettet mod træindustrien - »Zebicon har beskæftiget sig med alt fra høreapparater til vindmøllevinger«, siger Poul Kloster om spændvidden i opgaverne og emnernes størrelse.
En anden styrke ved scanneren er, hvis et design skal ændres. Zebicon har eksempelvis aktuelt en opgave, hvor en plasticdunk skal have nyt design. Kunden er tilfreds med dunkens top, så den scannes ind og »låses«. Så kan man nemt »lege« lidt med, hvordan underdelen bør se ud. Man sparer at inddrage en modelsnedker, og processen bliver mindre omstændelig og tidskrævende.

Kun få i Danmark
Den kostbare scanner findes kun i få eksemplarer herhjemme. Blandt andre Ecco, Sahva og Lego har én, men Zebicon er efter eget udsagn de eneste i Danmark, der tilbyder 3D scannings-arbejde for andre. Man kan sende et emne til firmaet, eller - hvis det er for stort og tungt - Zebicon kan rykke ud og arbejde i virksomheden.
- I stedet for, at en virksomhed bruger tre uger på at måle et emne igennem - endda uden at være helt sikre på, at det er præcist - kan vi gøre arbejdet på et par dage typisk, siger medindehaver af Zebicon Jeppe Hebsgaard Laursen.
GOM er udviklet i Tyskland i et projekt, som blandt andre Folkevognsfabrikkerne er en del af. VW har da også adskillige 3D scannere involveret i produktionen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094