23948sdkhjf

1004 TEMA: Flex5-aggregat: 5-akse-funktion til eftermontering

Artikel i Træ og Industri, Oktober 2004
Homag Danmark præsenterer nu et nyt unikt aggregat, som for første gang gør det muligt at udvide 4-aksede bearbejdnings-centre med en 5. akse. Det patenterede aggregat FLEX5 fra Homag-gruppen kan indskiftes fra værktøjsvekslere i hovedspindelen som værktøjer og aggregater.

Der har i de senere år været en stigende tendens til en øget produktmangfoldighed – især individuel produktudformning som differentieringsparameter.

Til økonomisk fremstilling af komplekse geometrier (f.eks. indenfor inventarsnedkeri, trappekonstruktion eller møbelproduktion) er geringssnit og boringer hhv. fræsninger i forskelllige vinkler nødvendige. Tidligere anvendte man her vinkelaggregater, hvor hældnings-vinkelen (A-akse) blev indstillet manuelt på en skala.
Ved forskellige vinkler måtte aggregatet for en del indstilles flere gange manuelt.
Udover at det tager tid, er gentagelsesnøjagtigheden ikke tilstrækkelig for hver bearbejdning. Derfor var det nødvendigt at udføre prøvesnit.

Det hidtidige alternativ består i at indsætte en 5-akse-fræsespindel, som ikke kan eftermonteres og desuden kræver større køreområder. Investeringsomkostningerne er betydeligt større end for et 4-akset bearbejdningcenter, ligeså er pladsbehovet væsentligt større. Desuden er der kun begrænset mulighed for at indskifte aggregater i 5-akse-spindler.

Fa. Weinmann har som specialist i Homag-gruppen udviklet FLEX5 aggregatet til bearbejdning af bjælker. Aggregatet er udlagt for savklinger indtil en diameter på 420 mm, så samtlige snit kan udføres. Homag har tilpasset aggregatet, så det kan indsættes på alle bearbejdningscentre. Det skal fremhæves, at aggregatet kan indsættes som et ”normalt” værktøj fra tallerken- eller kædeveksler.
Efter indskiftning i hovedspindelen kan vinkelen (A-aksen) indstilles automatisk via en klemning og ved drejning af C-aksen (Fig. 3). Vinkelen fastsættes via Homag-gruppens standard programmeringssystem woodWOP 5.0 – Ingen separat CAD/CAM software er nødvendig. Stilleaksefunktionen er standard i woodWOP 5.0. Herved kan FLEX5 aggregatet eftermonteres ved mange maskiner, ligesom det kan indsættes på bearbejdningscentre fra Weeke.

Efter de enkelte bearbejdninger, f.eks. udklinkninger på en CD-stander (fig. 4) sker der en automatisk indstilling af vinkelen til næste produktionstrin. Den høje præcision ved vinkelindstillingen garanterer gentagelses-nøjagtighed og gør dermed prøvesnit eller korrektion overflødige som f.eks. ved geringssnit, som stadig ofte er nødvendige i forbindelse med en formatrundsav.

Med det enestående indskiftelige FLEX5 aggregat gør Homag-gruppen 5-akse-teknologien tilgængelig for alle virksomheder, som differentierer sig fra konkurrenterne ved innovativt produktdesign og allerede har et bearbejdningscenter fra Homag-gruppen (modelafhængig) eller som ønsker at anskaffe et billigt kompakt bearbejdningscenter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062