23948sdkhjf

0904: Konjunkturbarometer - optimiske kølnet

Artikel i Træ og Industri!

Konjunkturbarometer - optimisme kølnet

Kilde: Træ og Industri, september 2004.

Erhvervstilliden
Siden medio 2003 har erhvervstilliden for træ- og møbelindustrien ligget over industriens samlede erhvervstillid. Dette har nu ændret sig. Erhvervstiliden for træ- og møbelindustrien ligger nu på niveau med den øvrige industris generelle erhvervstillid.

Ordrebeholdningen
Ordrebeholdningen for træ- og møbelindustrien har gennem hele året ligget over det normale niveau. Dette afspejler sig også i den forventede ordreindgang, der overvejende har været positiv.

Omsætning og produktion
Ser man på omsætningen i træ- og møbelindustrien, ser det umiddelbart ud til, at den positive vækst på hjemmemarkedet er vendt. Det er nu udelukkende den positive vækst i omsætningen på eksportmarkederne, der er med til at holde omsætningsniveauet.

Det skal dog bemærkes, at omsætningstallene er opgjort pr. april, hvorfor en mulig effekt af "Forårspakken" endnu ikke er slået igennem.
De gennemsnitlige omsætningstal dækker dog over store forskelle. Som sædvanlig er det køkkenproducenterne, der har den mest positive udvikling med en stigning i omsætningen siden sidste år på 14%. I bunden ligger producenter af stole og andre siddemøbler, der har oplevet et fald i omsætningen, på 13% siden sidste år.
Den faktiske produktion i træ- og møbelindustrien lå i 1. kvartal på niveau med 4. kvartal 1999 og dermed væsentligt over det forventede niveau. I 2. kvartal er det faktiske niveau dog faldet og ligger nu på niveau med det forventede.

Der er dog stadig en overvejende del af branchens virksomheder, der forventer en fortsat stigning i produktionen i årets 3. kvartal.

Voksende færdigvarelagre
På den negative side ser det ud til, at færdigvarelagrene i træ- og møbelindustrien er vokset stødt gennem hele 2004. Hvor branchen afviklede færdigvarelagre i hele 2003 og dermed lå et stykke under den øvrige industris gennemsnit, har den præsenteret en vækst i hele 1. kvartal. Industrien som gennemsnit har dermed "overhalet" træ- og møbelindustrien".

Beskæftigelse og investeringslyst
På trods af at kapacitetsudnyttelsen med 83% er på sit højeste siden foråret 2001, er der en overvejende del af virksomhederne, der forventer, at den samlede beskæftigelse vil falde i det indeværende kvartal.

Endelig er det positivt, at branchen, med TIMI-messen for døren, overvejende har en positiv investeringslyst, som den for øvrigt har været siden 2. kvartal 2003.

Danske og internationale tendenser
• Industriproduktionen i USA og Japan er steget kraftigt i første halvdel af 2004. Fremgangen i Europa har været mere moderat, og i Danmark lå industriproduktionen i juli på niveau med samme måned 2003.
• Trods fremgangen i den internationale industriproduktion er der derfor stadig ledig produktionskapacitet i verdensøkonomien.
• Den kraftige vækst i amerikansk økonomi afspejles i en erhvervstillid blandt amerikanske ledere.
• I Europa er industriens ledere stadig overvejende pessimistiske. Pessimismen er imidlertid aftagende.
• I Danmark er erhvervstilliden forbedret betydeligt igennem de seneste måneder og befinder sig nu på det højeste niveau i tre år.
• Prognoser for udviklingen i den globale industriproduktion i 2004 og 2005 er opjusteret betydeligt i løbet af de seneste måneder.
• Industriproduktionen i USA og Japan ventes at vokse med omkring 5% i år. Vækstudsigterne for EU - herunder Danmark - er langt mere moderate.
• Den danske industriproduktion vurderes at vokse med godt 2% i 2004.

Christian J. Kofod, Træets Arbejdsgiverfor-ening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094