23948sdkhjf

0904: En anderledes underleverandør virksomhed

Artikel i Træ og Industri!

En anderledes underleverandør virksomhed

Kilde: Træ og Industri, september 2004.

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

O.J. System A/S der ligger i Aulum mellem Herning og Holstebro har specialiseret sig i totalløsninger inden for produktion af komponenter og komplette møbel- og inventarsystemer.
Virksomheden der i dag ejes af adm. direktør Karl Hansen med 80 procent ejerskab og Asger Nielsen med 20 procent ejerskab har eksisteret siden 1973, men de to indehavere har først overtaget virksomheden pr. 1. januar i år.
Hos O.J. System er der beskæftiget ca. 35 medarbejdere hvoraf de 25 i produktionen benyttet sig i nogen udstrækning af vikarer. Således havde virksomheden op til sommerferien i år – udover den fastestab - ansat ikke mindre end 25 medarbejdere i vikarstillinger.
Virksomheden er udelukkende ordreproducerende og alt hvad der sættes i produktion er solgt på forhånd, fortæller Karl Hansen.

Outsourcing
Der foregår ingen form for spåntagende bearbejdning i virksomheden. Produktionen er koncentreret omkring fire hovedområder, nemlig:
- Pudsning
- Bejdsning
- Overfladebehandling
- Indpakning og emballering
For at sikre den fremtidige fleksibilitet og konkurrenceevne anvender O.J. System sig udstrakt grad af outsourcing. Denne strategi startede allerede for 10-12 år siden og har udviklet sig løbende igennem årene.

”Minifabrik” i fabrikken
Virksomhedens kompetence spænder lige fra den spæde start i udviklingen af et produkt og til leveringen hos kunden. Der arbejdes ofte efter kundernes tegninger og beskrivelser, men O.J. System er også istand til selv at udfører enhver form for dokumentation i form af produktionstegninger, beskrivelser og samleinstruktioner, fortæller Karl Hansen.
På en ” minifabrik” i fabrikken fremstilles der for hvert nyt produkt en eller flere prototyper alt efter kundens ønsker. Prototyperne sendes til godkendelse hos kunden for accept inden den endelige produktion sættes i gang.
Produktionen spænder vidt lige fra kendte træsorter til alle former for pladematerialer, glas,
plast og metal.

15 kunder
I dag samarbejder O.J. System med en række underleverandører som foretager den egentlige spåntagende forarbejdning. O.J. System levere alle materialer såsom råtræ, plader, finér, kantlister m.m.
Virksomheden har ca. i alt 15 kunder og salget foregår udelukkende til grossister og handelshuse i et fast kunde- leverandørforhold, og der er ingen vare på lager som ikke er solgt.
Møbler til 400 værelser på MIT USA
O.J. System har en omfattende eksport idet ikke mindre end 99 procent af produktionen eksporteres, heraf går 65 procent udelukkende til det engelske marked.
Største del af produkterne udføres i fyrretræ, og virksomheden har oplevet en usædvanligt stor omsætningsstigning i første halvår af 2004.
Et af virksomhedens flagskibe var levering af inventar og møbler til 400 værelser på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA.

[b]Frygter ikke lavlønslandene[/b9
Karl Hansen frygter ikke skrækkampagnen om flytning af den danske træbranche til Kina eller andre lavlønslande. O. J. System levere faktisk produkter til nogle af disse til konkurrencedygtige priser, fortæller han.
Heller ikke konkurrencen fra Kina kan spolere Karl Hansens nattesøvn. Såfremt man skal have produkter fra Kina tager det typisk 15 til 20 uger inden disse når frem. Hos os kan vi levere inden for 2-3 uger, og forskellen gør at de kinesisk producerede vare er foældert inden de når frem til slutbrugeren, slutter Karl Hansen sin samtale med Træ og Industri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078