23948sdkhjf

0904 TIMI: Gå teknologien på klingen - produktivitet på 85 procent

Artikel i Træ og Industri!

Gå teknologien på klingen - produktivitet på 85 procent

Tekst: Kaj Hansen Træ og Industri. Kilde: Træ og Industri, september 2004.

Det er en stærkere og mere alsidig »maskinpark« end nogensinde før, LINDLARSEN A/S kan præsentere ved efterårets fagmesse for træbearbejdning, TIMI 2004 i Fredericia.
På LINDLARSENS 2500 kvadratmeter store stand er der maskiner til en bredere målgruppe end tidligere set – det skyldes ikke mindst, at avancerede CNC-bearbejdningsanlæg nu kan fås til en pris, som er attraktiv for selv de mindste virksomheder. Investeringen kan betyde et veritabelt tigerspring for et lille firma, der fremstiller inventar, døre, vinduer eller andet.
- Det går meget stærkt i øjeblikket. Teknologien bliver billigere, samtidig med at den teknologiske udvikling accelererer, konstaterer Frands Ellersgaard, direktør i LINDLARSEN A/S.
- Derfor er eksempelvis løsningen med at gå på auktion og købe nogle fire-fem år gamle maskiner efter et firma, der er lukket, ganske enkelt ikke god nok, mener direktøren.
Frands Ellersgaard er overbevist om, at han – eller kollegerne på de andre stande – i de fleste tilfælde kan finde en bedre og mere attraktiv løsning.

Teknologisk førende
Helt overordnet mener LINDLARSEN-direktøren, at der er et stort potentiale for rationalisering i den danske træindustri. I en tid, hvor der tales meget om udflagning, var det måske bedre at kigge indad i stedet for udad.
- Der er stadig virkelig meget at hente ved automation og øget produktivitet. Hvis vi til stadighed bestræber os på at være teknologisk førende, er der absolut fortsat basis for en træindustribranche i Danmark – forudsat selvfølgelig, at produkterne er i orden og efterspørges, siger Frands Ellersgaard.
Han oplever faktisk, at udlængslen blandt danske virksomheder i branchen er lidt i aftagende. De har set, at udflytning ikke nødvendigvis er en trylleformel – at det koster tid, penge og kræfter.

Få feedback
LINDLARSEN-direktøren understreger, at også »almindelige« medarbejdere fra branchen er mere end velkomne i Fredericia:
- Det er en unik chance for os for at komme i kontakt med operatører og andre. Dels for at få feedback, dels fordi de ofte har et ganske stort ord at skulle have sagt, når der skal disponeres, eller hvis ledelsen vakler mellem maskine A eller B. Også for menige medarbejdere bliver der rig lejlighed til en fagsnak og til at prøve nogle af nyhederne i praksis, lover Frands Ellersgaard.

Produktivitet på 85 procent
Blandt de flere end 100 maskiner, LINDLARSEN A/S præsenterer på TIMI 2004, er en spændende nyhed fra Morbidelli. »Planet« er et multifunktionelt CNC-bearbejdningscenter, hvor du kan kantlime facon emner samt udføre bore- og fræseopgaver i én opspænding på samme maskine. Nyskabelsen i Planet er to eller tre uafhængige enheder, som øger maskinens produktivitet med op til 85 procent i forhold til maskiner, der blot er udstyret med en enkelt enhed. Derved er Morbidelli Planet er et stærkt bud på en fleksibel og alsidig maskine til bearbejdning af emner eksempelvis i møbelindustrien. Den giver maksimal effektivitet i både store og små serier, helt ned til enkeltstyksproduktion.

En anden trumf på messen bliver »Prisma«, som SCM netop har lanceret. Prisma er et nyudviklet, fem akset bearbejdningsaggregat til montering på en række af SCM’s og Routechs nye CNC-maskiner. Aggregatet styres enkelt og hurtigt over CNC-styringen, hvor man simpelthen taster ind, hvilken vinkel aggregatet skal stille sig i. Med Prisma undgår man blandt andet de dyre, og til tider besværlige, vinkelgear.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068