23948sdkhjf

0904: Dansk Kemidatabase skal løfte arbejdsmiljøet

Artikel i Træ og Industri!
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

En banebrydende database fyldt med erfaringer og praktisk viden om byggerelateret kemi er på vej. Dansk Kemidatabase er langt mere end bare et EDB-projekt, det er et praktisk arbejdsredskab, som sørger for, at danske byggepladser håndterer farlig som mindre farlig kemi på den bedst mulige måde. Kemidatabasen er blevet til i et tæt samarbejde mellem NCC, MT Højgaard, Skanska Danmark, Chemtox og Byggeriets Arbejdsmiljøcenter. At databasen virker og lever op til brugernes forventninger, bekræfter en afprøvning, som entreprenørfirmaet Hoffmann A/S har gennemført.

Fælles branchestandard
Dansk Kemidatabase er en videreudvikling af den oprindelige Byggeriets Kemidatabase og debuterede den 11. juni 2004. Fra start indeholder Dansk Kemidatabase over 3.000 arbejdspladsbrugsanvisninger. Databasen er banebrydende, fordi den - udover at være et internetbaseret værktøj til at udarbejde lovpligtige arbejdspladsvurderinger - gør det muligt at oprette og vedligeholde et system i den enkelte virksomhed til styring af kemiske produkter. Desuden giver et helt nyt klassificeringssystem med farvekoder et hurtigt overblik over, hvilke produkter der har negative egenskaber i forhold til medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Her er tale om en helt ny, fælles branchestandard for risikovurdering af byggerelateret kemi, som alle parter i byggeprocessen har mulighed for at tilmelde sig.

Enestående mulighed
Byggeriets Arbejdsmiljøcenter forventer, at Dansk Kemidatabase bliver et af de vigtigste redskaber for virksomhederne for at opnå storsmilende arbejdsmiljøsmiley’er. Samtidig rummer databasen inspiration til at forbedre sin arbejdsmiljøprofil gennem bedre kemikaliestyring og herigennem opnå et bedre omdømme. Databasen giver således alle byggeriets virksomheder en enestående mulighed for at løfte sig til at højere niveau, hvad angår ansvarlighed for arbejdsmiljø.

”Databasen er målrettet udviklet til alle byggeriets aktører. Det er Byggeriets Arbejdsmiljøcenters vision, at databasen benyttes bredt såvel i udførelsesfasen som i forbindelse med byggeriets planlægning, hvor entreprenører, bygherrer og rådgivere har mulighed for at få indflydelse og styr på det kemiske arbejdsmiljø på den kommende byggeplads,” siger arbejdsmiljøkonsulent Morten Gudmundsson, Byggeriets Arbejdsmiljøcenter.

Hele branchens værktøj
”Det er Byggeriets Arbejdsmiljøcenters ambition, at databasen løbende udbygges og følger med udviklingen. Der er derfor nedsat en projektgruppe med flere brugerrepræsentanter, der i fremtiden vil fungere som drivhus for idéer til den videre udvikling af databasen. Ud fra målet om at databasen skal være hele branchens værktøj til at løfte arbejdsmiljøniveauet på kemi-området, ser projektgruppen frem til at modtage forslag til forbedringer, ændringer, helt nye tiltag og kommentarer fra brugerne generelt. Vi vil desuden jævnligt opdatere og vedligeholde databasen, således at databasen fastholdes som et pålideligt og brugbart værktøj for branchen,” siger Morten Gudmundsson.

Yderligere informationer kan fås hos Dansk Arbejdsmiljø - www.dansk-arbejdsmiljoe.dk

For et byggebranchesyn på databasen, kontakt:

Svend Mertz, miljøchef hos NCC Danmark A/S, tlf. 3910 3483
Vinnie Sunke Heimann, afdelingschef hos MT Højgaard A/S, tlf. 2270 9463
René Bo Amini, miljøansvarlig projektleder hos Skanska Danmark A/S, tlf. 4477 9465

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062