23948sdkhjf

Svenske træditioner til gulv, væg og loft

Store, massive træplanker på gulvet og rustikbeklædning af væg og loft med paneler i træ er populært som aldrig før. Det giver boligen et lyst og indbydende miljø med et godt, naturligt indeklima.
Kilde: Træ og Industri, september 2004.

Store, massive træplanker på gulvet og rustikbeklædning af væg og loft med paneler i træ er populært som aldrig før. Det giver boligen et lyst og indbydende miljø med et godt, naturligt indeklima.

I Danmark har vi ikke den store savværkstradition for fremstilling af massive trægulve og træpaneler i fyr (og gran). Vore skove er ikke store nok til at opretholde en rationel produktion, og samtidig giver vort klima ikke optimale vækstbetingelser. Til gengæld har Sverige rigeligt af det hele, og den førende leverandør til det danske marked igennem de sidste 25 år er da også svensk.

Siljan’s savværk blev grundlagt i 1890’erne og ligger stadig den dag idag direkte ud til Siljan Søen lige uden for byen Mora i Dalarna. Mange forbinder nok primært Dalarna med de små rød- og hvidstribede træheste, og skientusiaster nikker sikkert genkendende til Vasa-loppet og Idre-fjeldet; men ikke desto mindre kommer samtidig noget af det bedste indenfor massive trægulve og træpaneler fra samme område.

Og det er ikke noget tilfælde. Det er sådan, at i Dalarna er klima og jordbundsforhold noget nær optimale for fyr og gran, hvilket vil sige relativt tørt og koldt med lange vintre og korte somre. Det betyder, at træerne vokser langsomt, så årringene kommer til at sidde tæt, hvilket er afgørende for slidstyrken. Modsætningen er iøvrigt troperne, hvor det fugtige og varme klima mange steder forcerer træernes vækst.

Den spændende historie om Siljan’s savværk, og om hvordan man fremstiller trægulve og træpaneler lige fra træet fældes og til det færdige, overfladebehandlede produkt sendes afsted på lastbiler til Danmark, kan læses i et nyt magasin fra Siljan. Magasinet er iøvrigt rigt illustreret med en række stemningsfulde sommer- og vinterbilleder fra den storslåede, svenske natur i området omkring Siljan Søen.

Trægulvene og træpanelerne fra Siljan importeres til Danmark af firmaet In-Wood A/S i Hørsholm, og de sælges gennem førende byggemarkeder og tømmerhandlere over hele landet. Her kan du også hente det nye Siljan magasin, eller det kan bestilles hos In-Wood på telefon 45 86 38 00, hvor du også kan få oplyst nærmeste forhandler.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109