23948sdkhjf

0904: 50 år i træets tjeneste

Artikel i Træ og Industri!

50 år i træets tjeneste

Kilde: Træ og Industri, september 2004.

- TOP blandt de tre første oplysningsråd i Europa

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Det er 50 år siden, at Træbranchens Oplysningsråd ( TOP ) begyndte at indsamle og formidle viden om korrekt brug af træ. I dag er 25 % af de nye parcelhuse i træ, vi kan bygge fleretagers træhuse, og der ligger træ på landets gulve som aldrig før. Det er lykkedes. Da Træbranchens Oplysningsråd 2. september fejrede sit 50 års jubilæum skete det med en række markante succeser bag sig.

Træbranchens Oplysningsråd var blandt de første tre oplysningsråd om træ, der blev oprettet i Europa i begyndelsen af 50erne. I dag er der flere end 12 træoplysningsråd i Europa og nye træoplysningsråd er under oprettelse i de nye EU-medlemslande i Østeuropa.

Ved det netop afsluttede europæiske møde i Estland blandt Træoplysningsrådene blev det besluttet at forstærke en samlet europæisk indsats for at fremme anvendelsen af træ i samarbejde med træindustriernes fællesorgan CEI-Bois i Bruxelles.

Træbaserede etagebyggeri
Da organisationen blev stiftet i midten af 50erne af trælasthandlere og trælastgrossister med landsretssagfører Jonas Collin i spidsen, var målet at fremme anvendelsen af træ og træbaserede materialer samt at rådgive om dets anvendelse og vedligeholdelse. I dag er interessen for træ større end nogen sinde.
- Der bygges træhuse som aldrig nogen sinde før, siger Bjarne Lund Johansen, der har været direktør for Træbranchens Oplysningsråd (TOP) siden 1981.
- TOP og træbranchens indsats omkring træ og brand er en væsentlig årsag til, at vi i dag kan bygge træbaserede etagehuse i op til fire etager. Det er et område, der er i rivende udvikling i takt med, at vi nationalt og internationalt får endnu mere dokumentation for det træbaserede etagebyggeris brandsikkerhed.
- Men også når der er tale om parcelhuse, er der sket en næsten eksplosiv udvikling. Alene på parcelhusmarkedet har træhusene siden 1998 femdoblet sin markedsandel fra ca. 4,5 % i 1998 til skønnet godt 25 % i 2003.
- Det viste den undersøgelse, som TOP sidste år foretog blandt flere end 100 af landets træhusproducenter. Ikke færre end 1.173 af de i alt 4.300 opførte parcelhuse, der blev opført i 2003 var træhuse.
- Taler vi om sommer- og fritidshuse, sidder træet suverænt på markedet. Og går vi inden døre i danske huse og bygninger, så er træet blevet en dominerende gulvbelægning. Udbuddet af træsorter og gulvtyper er større end nogen sinde, og salget er konstant stigende.
- Det er med andre ord lykkedes at få både professionelle og private til at sætter pris på træet som et af vores fornyelige og CO2 neutrale og dermed mest miljøvenlige byggematerialer.

Formidling af viden TOP's rygrad

TOP's rygrad har siden starten været formidling af viden om korrekt brug af træ til professionelle og gør-det-selv-folket, og i løbet af de 50 år har TOP udgivet flere end 2 millioner af de håndbøger og vejledninger, som danner fundamentet for TOP.
Indsamlingen og formidlingen af den tekniske viden er foregået i et nært samarbejde med træbranchen, forskningsinstitutter og myndigheder, og den grundlæggende forudsætning har til enhver tid været TOP's uafhængighed, et højt kvalitetsniveau og dermed en stor troværdighed, siger Bjarne Lund Johansen
I dag findes en stor del af den aktuelle viden om træ til byggeriets professionelle i vores serie af håndbøger og byggeblade – de anvendes også på uddannelsesinstitutionerne - og gør-det-selv folket har deres egen serie af pjecer der viser, hvordan de opnår korrekte og gode løsninger, når de arbejder med træ.

En ny tid med Internettet

- Men formidlingsmetoden ændrer sig markant i disse år. Selv om vi næppe kommer til at slippe papiret og det trykte medier – det er stadig lettest at have en håndbog med ud på byggepladsen – så foregår en stigende del af videnformidlingen via Internettet, siger Bjarne Lund Johansen.
- Via vores website kan vi servicere vores medlemmer 24 timer i døgnet, hvor de kommer i kontakt med os og få svar på tekniske spørgsmål, kan bestille håndbøger eller abonnere på de nu flere end 150 CAD tegninger med træhusdetaljer, som kan downloades til de fleste CAD-systemer.
- Det er også her, gør-det-selv folket henter viden og inspiration.
- Fremtiden byder på en løbende udvikling af den elektroniske formidling, for den giver os unikke muligheder for at undervise og videregive viden om træ.

Stigende krav til dokumentation

- Udfordringen i de kommende år bliver en mere intelligent formidling af viden via internettet, hvor især de grafiske muligheder åbner en ny visuel verden, samt vores evne til at levere en dyberegående og mere detaljeret viden til professionelle i byggeriet, siger Bjarne Lund Johansen.
- Det kræver, at vi fortsat udbygger samarbejdet med byggeforskere og branchens virksomheder, fordi kravet til dokumenterede byggetekniske løsninger er stigende i dansk byggeri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078