23948sdkhjf

0804 TEMA: PUR-lak som alternativ til den syrehærdende lak

Artikel i Træ og industri

0804 TEMA: PUR-lak som alternativ til den syrehærdebde lak

Tekst Günter Hayn, miljøansvarlig og Elmar Kremers, lakteknikker fra lakfabrikken Zweihorn GmbH, Tyskland.

I dag er fokus på et godt indeklima mere aktuel end nogen siden før. Det er heller ikke uden grund, da man kan risikere at få sundhedsskader af langvarig afgasning fra farlige stoffer og gifte i syntetiske materialer. Lukning af børnehaver og skoler har i hele Europa ført til heftige diskussioner om hvor farlige de forskellige stoffer er – som et eksempel kan nævnes formaldehyd.

Formaldehyd forekommer i naturen som stofvekselprodukt og er en stærk gift for alle typer levende organismer. Formaldehyd bliver anvendt ved desinfektioner, skadedyrsbekæmpelse, konservering indenfor naturvidenskaben osv. Ved indånding beskadiger formaldehyd øjne og næse. Den nederste grænse ligger på ca. 0,3 ppm (1ppm = 0,0001%).
I indeklimaet er der en anbefalet øvre grænse på 0,1 ppm formaldehyd. Denne begrænsning bliver tilstræbt over hele Europa.

Også ved fremstilling af lim, lakker, spånplader, spærretræ og møbler bliver der anvendt formaldehyd, som bagefter afdamper over længere tid. Formaldehyd i gasform kan efter flere år stadig afdampe fra færdige møbler. Det skyldes som regel, at materialer fremstillet med formaldehydholdig lim og bindemiddel er blevet behandlet med en- eller tokomponent syrehærdende lak. Møbler eller træpaneler lakeret med syrehærdende lak afgiver alt efter indeklima (temperatur + relativ luftfugtighed) vedvarende formaldehyddampe i vekslende mængde.

Nogle trælak producenter, som f.eks. Zweihorn GmbH, har allerede siden 1995 fjernet alle komponenter, som kan føre til formaldehydspaltning, fra deres produkter og udviklet alternative lakker. I praksis har det betydet en række af kvalitetslakker i tokomponent polyurethan også kaldt PU- eller PUR lakker.

Ved forarbejdning af PUR lakker bliver der anvendt hærder med begrænset indhold af monomere isocyanater. Isocyanater i flydende lakmaterialer kan ved indånding af dampe eller sprøjtetåger irritere slimhinder og åndedrætsorganer og udløse overfølsomhedsreaktioner. Allergikere, især astmatikere samt personer med anlæg for åndedrætssygdomme, må derfor ikke arbejde med isocyanatholdige produkter.

I bekendtgørelsen om farlige stoffer kræves der mærkning med ”sundhedsskadelig”’ og faresymbol ”Xn” ved indhold af restmonomerere på 0,5 % af leveret form.
De minimale mængde af monomere isocyanater i den flydende lak/hærder blanding går dog ved tørring fuldtud i reaktion og som følge heraf er der ingen frie isocyanater tilbage i den hærdede lakfilm.
Den tyske kontrolinstans TÜV Rheinland har undersøgt nogle PUR lakker, bl.a. Crystallit, for at fastslå rest emissioner under hærdning af lakfilmen. Som resultat blev Crystallit tildelt mærkningen ”TOX-Proof-Siegel. Denne mærkning attesterer at lakfilmen efter fuldstændig gennemhærdning efter ca. 6 uger ikke afgiver farlige stoffer til indeklimaet.

Ved forarbejdning af opløsningsmiddelholdige PUR lakker og syrehærdende lakker gælder de samme beskyttelses foreskrifter. Begge lak systemer tørrer meget hurtigt og er fremragende til forarbejdning med håndværksmæssigt sprøjteudstyr. Både syrehærdende lak og PUR lak er lysbestandig og meget bestandig overfor mekaniske og kemiske påvirkninger.

Den lange potlife og den ekstrem hårde overflade er fordele, som kendetegner syrehærdende lak. Den ekstrem hårde overflade kan dog i praksis vise sig at være en ulempe, da syrehærdende lak med tiden bliver sprød og kan give ridser og afskalninger. Endvidere er det begrænset hvor mange lag syrehærdende lak, man kan påføre, og det kan give problemer ved reparation og lakering af gamle lakeringer.

PUR lakker som f.eks. Crystallit har imidlertid meget forarbejdningsvenlige potlife tider på op til 36 timer, og samtidig kan der påføres næsten alle de laklag, man har lyst til. PUR lakken har en bedre elasticitet, som sørger for at lakfilmen ved gængse udvidelser og sammentrækninger forbliver intakt i længere tid.

Summen af kvalitetsmæssige fordele, som PUR møbel lak tilbyder, og det omfattende tilbud af PUR lakker til forskellige emner til indendørs brug, har konsolideret PUR lakkerne som den bedste møbel lak i de vigtigste møbelproducerende lande i Europa

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062