23948sdkhjf

0804: Aktuel viden om lægning af trægulve

Artikel i Træ og industri
Produkt- og materialekendskab sikrer gode resultater, når der lægges trægulve. Træbranchens Oplysningsråd's nye og reviderede udgave af håndbog TRÆ 41 Trægulve 1 – Lægning og reparation, giver det aktuelle overblik og lægningsanvisninger

Trægulvenes fortsatte popularitet og de mange nye produkter, der er kommet på markedet i de seneste år, har skabt et fortsat behov for præcis viden om, hvordan trægulve lægges korrekt. Det er grunden til, at Træbranchens Oplysningsråd (TOP) har opdateret håndbogen TRÆ 41, Trægulve 1 - Lægning og reparation. Med sine 88 sider og 142 illustrationer er det den hidtil største håndbog, som TOP har udgivet om emnet.
- Håndbogen er gennemgribende revideret, og det betyder et væld af større og mindre ændringer og justeringer, så vejledningen i dag er helt ajourført. Interessen for at udføre trægulve med gulvvarme er stadig stor, og det samme gælder anvendelse af trægulve i vådrum. Derfor er begge disse emner udvidet med flere løsningsforslag.
- Det er ikke altid de optimale løsninger, men i stedet for at fraråde dem, har vi valgt at give anvisninger på, hvad man skal være opmærksom på, og hvad man skal gøre for at få gode resultater, hvis man ønsker varme under sine trægulve eller træ i badeværelset. Med omhyggelig konstruktion og brug kan det lade sig gøre.

Træ arbejder med luftfugten
Behovet for viden er vokset proportionalt med de mange nye produkter, der er kommet frem, og med de nye byggetraditioner, der er udviklet over de sidste årtier.
- Tidligere var materialerne det dyreste i et byggeri, og det var dem, man passede særligt på. I dag tynger lønningerne mest på budgettet, og tid er blevet en økonomisk vigtig faktor. Det betyder, at vi bygger væsentligt hurtigere end tidligere.
- Desværre kan det medføre problemer, når man arbejder med træ. For det er et af de få byggematerialer, der ikke er temperaturafhængigt som de fleste andre byggematerialer. Træ udvider sig tværtimod ved høj luftfugtighed og trækker sig sammen, når der er tørt, siger Bjarne Lund Johansen. Det er der ikke så mange andre materialer som gør.
- Det tages der ikke altid højde for i nutidens byggerier, hvor trægulve nogle gange af tidshensyn lægges, før byggerierne er tilstrækkeligt tørre.
- Samtidigt kræver de mange nye produkter og lægningsmetoder, at man ved, hvad man har med at gøre. I gamle dage sømmede tømrerne de massive parketgulve fast til strøer eller planker.
- I dag har vi både sømmede, svømmende og selvbærende gulve i laminat, melamin og finer samt massive gulve, og de kræver hver sin lægningsteknik. Samt en viden om, hvordan materialerne arbejder sammen med omgivelserne og hver for sig.
- Valg af f.eks. en forkert lim til et limet gulv kan give problemer. Og maskinsømmede gulve kan ende med at knirke, fordi brædderne ikke altid bliver skubbet tilstrækkeligt tæt sammen og fæstnet tilstrækkeligt til underlaget, fordi maskinsømning kræver, at brædderne presses mod underlaget, når der sømmes.
- Respekterer man træets naturlige egenskaber og de enkelte produkters specifikationer og lægningskrav, får man smukke trægulve. Og det er disse egenskaber og krav, der er beskrevet i håndbogen.

Mange års viden fra syn og skøn
- Bogen rummer - ud over en omfattende beskrivelse af de fugttekniske forhold – desuden kapitler om blandt andet gulvtyper, gulvmaterialer, underlag, befæstningsmidler, gulvvarme, lydmæssige forhold, fuger og en række lægningsanvisninger for de fleste gulvtyper, siger Bjarne Lund Johansen.
- Seniorforsker Erik Brandt, Statens Byggeforskningsinstitut, der også skrev første udgave af bogen, har stået for opdatering af den reviderede udgave i samarbejde Træbranchens Oplysningsråd og repræsentanter for gulvbranchen.
- Ud over deres viden har vi og Erik Brandt også kunnet bidrage med erfaringer fra flere års arbejde med syn- og skøn i byggesager. Her har en række eksempler på problemer med trægulve givet en solid viden om, hvad man skal gøre, for at opnå gode resultater.
- Ofte er der tale om selvskabte problemer på grund af manglende viden om eller respekt for træets naturlige og fugtmæssige egenskaber. Sørger man for, at både træ og huse er tilstrækkeligt tørre, og følger man i øvrigt lægningsanvisningerne, får man gode resultater og mange års glæde af et af vores få fornyelige byggematerialer.

"TRÆ 41, Trægulve 1- lægning og reparation" koster 196,- kr. og kan bestilles på www.top.dk eller købes via boghandelen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078