23948sdkhjf

0804 TEMA: Malemaskinen sparer penge

Artikel i Træ og industri
- Der er adskillige arbejdstimer at spare, når malingen af træværket sker automatisk

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

- Den har vi tjent ind allerede her ved det første projekt.
Sådan lyder meldingen fra lederen af malerafdelingen hos Hvide Sande Skibs- og Baadebyggeri A/S, Dan Henningsen, når snakken går på købet af en malemaskine – en Ceetec - til hurtig og effektiv maling af vidt forskellige trætyper.
Han fortæller, at firmaet med investeringen i malemaskinen fra Nr. Aaby Maskinfabrik A/S sparer adskillige arbejdstimer, når der skal males større partier træ.
- Konkurrencen gør, at det er nødvendigt at spare på udgifterne, og i et helt konkret udbud her i Hvide Sande kunne vi ikke være med, hvis det ikke havde været for den nye maskine. Den gamle metode med at dyppe de enkelte stykker træ i kar tager alt for lang tid. Derfor søgte vi efter en maskine, der kan rationalisere arbejdet, og det er virkelig lykkedes, påpeger Dan Henningsen i en pause i malerarbejdet.

Bedre arbejdsmiljø

Han er sammen med to kolleger i gang med at male flere kilometer træ til feriehuse, og der kommer virkelig nogle stykker træ fra hånden. Maskinen klarer 42 meter træ i minuttet, så i løbet af en time er mere end 2,5 kilometer træ malet på alle fire sider.
- Selvfølgelig er det vigtigt, at vi får træet hurtigt igennem, men der er også en række andre fordele ved denne maskine. Det giver et langt bedre arbejdsmiljø, og der svines ikke med væsken. Der kommer den rigtige mængde på, og børsterne i maskinen sikrer, at det fordeles jævnt, hvad enten det er glat eller ru træ, konstaterer Dan Henningsen.
Disse udsagn kan tydeligt bekræftes, når vi står i firmaets malerhal. Selvom brædderne allerede har været igennem maskinen en gang og står på højkant for at tørre, er der stort set ikke maling på gulvet. På traditionel vis med pensel, rulle eller kar ville der under hver eneste bræt være en lille sø af maling – her er det børstet af, så det bliver i maskinen i et lukket system og dermed også sparer væske.

To modeller

Det er Ceetec under Nr. Aaby Maskinfabrik A/S, der har udviklet maskinen, der i dag står hos adskillige danske og udenlandske virksomheder, der har behov for at male større mængder træ.
Maskinen er udviklet i to forskellige størrelser, hvor firmaet i Hvide Sande har investeret i den store model. To modeller gør det attraktivt også for mindre håndværkervirksomheder at overveje investeringen i Ceetec-maskinen, der kan male emner i en bredde på op til 25 centimeter.
Er der brug for maskiner, der kan klare træ af andre dimensioner, kan de bygges specielt efter kundens ønske.
Træet trækkes automatisk gennem maskinen, hvor den ved dyserne påføres en overdosering af træbeskyttelsen. Det sikrer, at træ med stor eller uens sugeevne og ru træ påføres en tilstrækkelig mængde beskyttelse. Efter påførslen sørger roterende børster for en jævn fordeling af træbeskyttelsen, og den overskydende væske børstes af ned i det lukkede kredsløb, så det kan sprøjtes på igen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078