23948sdkhjf

0804 TA: TA´s Designklub på besøg hos Montana Møbler

Artikel i Træ og industri

0804 TA: TA's Designklub på besøg hos Montana Møbler

Tekst Konsulent Kim Bøhmert Træets Arbejdsgiverforening

Den kendte designer Kåre Klint sagde engang "hvis et design skal prøves af, så stil det ud i skoven mellem træerne. Hvis det ser godt ud der, så ser det godt ud alle steder".

Med dette citat indledte Adm. direktør Peter Lassen fra Montana Møbler, TA's designklubs forårsmøde.

"Montana startede med en brugerundersøgelse" fortsatte Peter "formodent-lig den mindste brugerundersøgelse i verden - jeg spurgte simpelthen mig selv, hvad er det mennesket sætter mest pris på - svaret var frihed". Sådan startede ideen bag Montana. Et systemdesign som består af enkelte kompo-nenter som kan sættes sammen helt efter kundens individuelle ønske, og dermed skabe løsninger hos den enkelte kunde.

Peter Lassen sammenligner sine reoler med et kamera, hvor kamerahuset er Montana's grundkomponenterne, og hvor de mange kombinationsmulig-heder kan sammenlignes med kamerats muligheder for at montere forskel-lige optikker alt efter den enkeltes behov.

Montana's vision er, at Montana skal medvirke til en bedre tilværelse for medarbejdere og kunder. Som Peter Lassen siger "Den enkelte medarbejder, lige fra den adm. direktør til rengøringshjælpen er en del af Montanas de-sign" - "designet starter ved ansættelsen" understeger Peter Lassen.

Montana arbejder ud fra følgende værdier:

• Etik
• Miljø
• Økonomi
• Æstetik

Et smukt møbel til en smuk kvinde

I forbindelse med årets møbelmesse, blev der afholdt en konkurrence under titlen "et møbel til en kendt dansker". Den udfordring kunne arkitekten Hanne Kjærholm ikke lade ligge. Så hvad var mere naturligt for en kvinde som for længst har passeret pensionsalderen, end at tage udfordringen op og så oven i købet vinde.

Den historie var så god, at designklubben simpelthen måtte høre mere om hvordan det dog var gået til. Derfor var designklubben også glade og stolte over, at kunne præsentere arkitekt professor Hanne Kjærholm på forårsmø-det.

"I under jer nok over hvorfor jeg ikke for længst er blevet pensionist?" star-tede Hanne, "det er jeg ikke fordi jeg mener, at man bliver designer fordi man ikke kan lade være" - "og da nysgerrighed ikke kender nogen alder, ja så er jeg altså stadig aktiv".

Det var også denne nysgerrighed, som havde fået Hanne til at deltage i konkurrencen om at bygge et møbel til en kendt dansker. Konkurrencen var indsnævret yderligere, da møblet skulle være det ultimative skønhedsmøbel til den tidligere topmodel Renée Toft Simonsen.

Hannes bud på opgaven var toiletmøblet "Renée", som er et elegant møbel i mahogni og lak, beregnet til læbestifter, rouge og andet godt til ansigtet. I juryens bedømmelse hed det bl.a. "møblet er et super feminint og personligt. Ligesom man bøjer sig i gruset for den delikate snedkerkunst og de fine ma-terialer".

Da det flotte møbel allerede står hjemme hos Renée Toft Simonsen i Århus, måtte vi desværre nøjes med en præsentation af møblet i billedform. Men lidt har selvfølgelig også ret, og mon ikke de fleste fik en god fornemmelse af, hvor flot "Renée" måtte være i virkeligheden.

Efter denne præsentation, ville Hanne gerne give nogle gode råd til både de-signere og producenter.

Hannes regler omkring design/arkitektur:
• Anvendelse
• Materialevalg i forhold til anvendelse
• Fremstilling i forhold til anvendelse og materialevalg
• Æstetik - de ideer man fremføre skal kunne holde
• Økonomi: mange = billigt
få = dyrt
• Socialt: Kan man være bekendt at sætte endnu et produkt i verde-nen.

Dialog og samarbejde

Som noget nyt i designklubben var der på mødet givet plads til, at designere og producenter kunne diskutere, hvordan de i fællesskab kan bygge bro og dermed forbedre deres indbyrdes relationer.

Lasse Jensen fra TA varmede op til diskussionen, ved at præsentere delta-gerne for designklubbens vision og strategi. Efter oplæget fra Lasse Jensen, var det tid til diskussion omkring bordene. Diskussionen ved bordene var livlig. Efterfølgende var det tid til at høre resultaterne fra de enkelte borde.

Jørgen Rasmussen, Arkitektskolen i Århus: "Nogle arkitekter er stive i de-res holdning til deres design. De tænker ikke på produktionsapparatet eller brugbarhed. Det er nødvendigt, at vi opnår en fælles forståelse af produk-tet". Jørgen Rasmussen afsluttede med en god pointe "Før vi bygger en bro skal vi kende kløften"

Ole Lund Andersen, adm. direktør Tvilum Scanbirk: "Kontaktannoncer for producenter og designere. Vi vil have ideer ikke prototyper. Send ikke jeres designs til 100 virksomheder - målret dem. Producenter skal flyttes og åb-nes", og sluttede han "designere er sjældent opsøgende. Husk at snakke op-gave før I snakker royalty".

Bent Høgsted, Joker Furniture: "Ting skal ikke være regelrette - vi skal flyt-tes have vilde ideer - så må vi sortere i dem. Vi skal sprudle lidt mere".

Kurt Poulsen, Inventa: "Når man kommer fra skolen ved man meget om æstetik og materialer men meget lidt om produktion. Vi skal lære at tænke som producenter - lærerne på skolerne er 20 år bagud".

Jørgen Rasmussen, Arkitektskolen i Aarhus: "Ny struktur på skolen, hvor alle designafdelingerne samles i 1. institut. Forståelse for at producenterne trækkes ind i uddannelsen, så der kan skabes en virkelighedskontakt".

Hanne Kjærholm: "Det kunne være en god idé, med konkurrencer så desig-nerne kan vise hvad de kan"

ABC-design: "Vi skal have smalle målrettede konkurrencer - Ikke kunst-håndværkskonkurrencer".

Ole Lund Andersen: "Vi vil gerne sponsorere en plademøbelkonkurrence".

De mange ideer og udsagn er nu samlet hos TA, som vil bruge de mange og gode udsagn til at arbejde videre ud fra, når næste designklubmøde løber af stablen til efteråret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078