23948sdkhjf

0104 TA: TA Forsikring godt fra start

Artikel fra Træ og Industri - Januar 2004
Af Branchedirektør Lasse Jensen Træets Arbejdsgiverforening

- Ikke mindre end 43 virksomheder er med fra starten

Træets Arbejdsgiverforening besluttede i efteråret 2003 at etablere eget forsikringsselskab. Dette skete, da en analyse af medlemmernes forsikringsforhold viste behov for et alternativ til det etablerede forsikringsmarked. Medlemmerne meddelte om massive præmiestigninger på 7 til 10 gange!

Etableringen af TA Forsikring er sket med virkning fra 1. januar 2004 - og der er allerede 43 TA-medlemsvirksomheder, der er med fra start. Det overstiger vores forventninger og viser klart, at der har været et stort behov for et alternativ til det etablerede forsikringsudbud. Var selskabet ikke blevet etableret, var der med-lemmer, der ikke kunne blive forsikret.

Besparelser og lavere præmier
Det nye selskab, der er etableret, er et såkaldt Captiveselskab. Der er talrige eksempler på Captiveselskaber både i Danmark og i udlandet. I Danmark er det mest de største virksomheder som TDC, Carlsberg, Arla, Maersk med flere, der har etableret egne forsikringsselskaber, men også sammenslutninger eller brancher har etableret Captives eksempelvis pelsdyravlere, olieselskaber og grovvareselskaber.

Der er mange gode grunde til selv at etablere sit eget forsikringsselskab. Besparelser og lavere præmier, fordi nogle led i forsikringskæden kan springes, kan være et motiv, men ofte er der helt andre grunde for etablering af Captives, specielt mulighederne for at styre risikoen og det indgående kendskab til virksomhedens drift eller be-skyttelse over for en bestemt risiko - eksempelvis sygdom blandt pelsdyr.

Flere reassuranceselskaber
Det er vist første gang som i tilfældet med TA Forsikring, at der er etableret et forsikringsselskab med en begrundelse i præmiestigninger inden for en bestemt branche. Men hverken de store selskaber eller TA kan undvære nogen at dele risikoen med. Ud over den danske stat er der ikke mange, der er selvforsikrede og er i stand til at dække alle skader så at sige af "egen lomme". Der må en aftale med et eller flere reassurance- eller genforsikringsselskaber til.

For at TA kunne etablere et forsikringsselskab som TA Forsikring skulle der således også aftaler med et eller flere reassuranceselskaber på plads, ellers var idéen ikke holdbar, idet ingen ville eller kunne påtage sig at dække eventuelle skader ved "selvforsikring".

Forsikringskæden i det frie marked kan kort beskrives ved, at virksomhederne tegner forsikringer i et forsik-ringsselskab for at dække deres risiko af. Forsikringsselskaberne dækker så deres risiko af, fordi de nu har for-pligtiget sig til at dække virksomhedernes eventuelle tab ved at opkræve præmier og indgå aftaler med reassuranceselskaberne. Reassuranceselskaberne tager sig ligeledes betalt ved at dele risikoen for forsikringsselskaberne ved at opkræve præmier og ved at dele risiko med andre reassuranceselskaber. Man handler så at sige med "risiko". Denne handlen med risiko kan betyde, at en stor skade forårsaget af et uvejr i Italien kan forplante sig til de danske træ- og møbelvirksomheder og medføre præmiestigninger, fordi alt så at sige hænger sammen, og der er kun forsikringstagere til at betale.

Har ikke ”stået i kø”
Det er åbenbart, at reassuranceselskaberne ikke har "stået i kø" for at indgå aftaler med TA Forsikring, fordi vi ikke kunne sige, hvilke medlemmer der ville tegne forsikringer gennem det nye selskab eller oplyse, hvilken skadeshistorik disse virksomheder havde. Havde TA ikke haft et stærkt samarbejde med Willis og etableret et tæt og forpligtende samarbejde med Topdanmark samt udnytte disse samarbejdspartneres ekspertise og forret-ningsforbindelser, havde det næppe været muligt at gennemføre etableringen.

Det er også åbenbart, at præmieniveauet for det første år i TA Forsikring ikke ligger meget anderledes end markedet, da præmien stor set er bestemt af reassuranceselskabernes lyst, vilje og syn på branchens risici. Det er forventeligt, at dette forhold vil ændre sig på sigt, når der kan dokumenteres forbedrede risici for gruppen af forsikrede i TA Forsikring. Erfaringer fra andre Captives viser, at en betydelig selvrisiko og dermed et større engagement fra de forsikredes side medfører en betydelig forbedring af risiciene i virksomhederne.

Registreret i Luxemburg
Captives som Carlsberg og TDC har etableret har ikke brug for en "salgsafdeling", men det havde TA Forsikring og hvad var mere naturligt end at lade TA's forsikringsmægler Willis stå for indtegningen af forsikringer. Derfor er selskabskonstruktionen også på dette punkt speciel.

Aktionærerne i TA Forsikring er Topdanmark og Træets Arbejdsgiverforening sammen med Dansk Industri. TA og DI indskyder halvdelen af den nødvendige kapital og Topdanmark den anden halvdel. TA Forsikring er registreret i Luxemburg, fordi Topdanmark driver sine øvrige captives herfra. Aktionærerne har aftalt, at allerede fra starten vil halvdelen af overskuddet gå tilbage til forsikringstagerne og en fjerdedel til konsolidering af selskabet og en fjerdedel til ejerne.

Rollefordelingen i TA Forsikring er således, at Topdanmark står for policeudstedelsen og den forsikringsmæssi-ge ekspertise, Willis er salgs- og kontaktkanalen og rådgiver medlemmerne omkring forsikring, og ejerkredsen er Topdanmark og TA samt DI og dermed medlemmerne.

Ovenpå den gode start er der således tiltro til, at endnu flere i branchen gennem Willis vil tage imod det nye tilbud fra TA Forsikring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109