23948sdkhjf

0104 Tema: Teknologisk Institut i samarbejde med IFT Rosenheim og CSTB

Temaartikel om vinduer, døre og facadebeklædning fra Træ og Industri - Januar 2004

0104 Tema:Teknologisk Institut har indgået en samarbejdsaftale med IFT Rosenheim i Tyskland og CSTB i Frankrig

Tekst Chefkosulent Per Friis Mortensen Teknologisk Institut

Efter en efterhånden lang slutspurt er CE-mærkningen af Vinduer i Europa nu snart en realitet. Vinduer skal fremover testes iht. til det såkaldte attestationsniveau 3. Dette betyder, at der alene kræves gennemført førstegangprøvning, samt at produktionen skal underlægges en produktionskontrol. Herudover er det tilladt producenterne at mærke sine vinduer med modificerede versioner af frivillige kvalitetsmærker, som det danske DVC mærke, og tilsvarende mærker i andre lande.

Kvalitetsmærkning
I den forbindelse har Teknologisk Institut indledt et samarbejde med det tyske Institut für Fenstertechnik i Rosenheim, som er det største af sin art i Europa, og det franske CSTB omkring samkoordinering af den fremtidige kvalitetsmærkning af vinduer i Europa.

- Vi ved endnu ikke hvilken effekt CE- mærkningen reelt vil have på vinduesmarkedet i Europa, men der er ingen tvivl om, at det vil lede til ganske store forandringer i lande som Tyskland, der jo som bekendt er meget styret af nationale mærkningsregler, og vi vil gerne være få forkant med udviklingen, så vi er i stand til påvirke udviklingen og rådgive de danske producenter så de kan komme så godt fra start som muligt siger Bjørn Lykke Jensen, direktør for Byggeridivisionen på Teknologisk Institut. Tyskland er det vigtigste eksportmarked for danske vinduer.

Være fremme i skoen
- CE-mærkningen er født, som et mærke der sikrer opfyldelse af en fastsat ydeevne-, sikkerheds- og miljøstandard i Europa, og det er jo som bekendt ikke lige den dagsorden, man sælger vinduer på, fortsætter Bjørn Lykke Jensen, så man kan nemt forestille sig, at lande med sammenlignelige klimatiske forhold, vil udvikle en fælles kvalitetsopfattelse, som producenterne ønsker afspejlet i en mærkning af produkterne, og når det sker, så er det jo om at være fremme i skoen og være på det hold, som sætter dagsordenen slutter Bjørn Lykke Jensen og tilføjer at det da godt kan være, at vi er et lille land, men vi kan sagtens måle os med de store lande når det gælder vinduer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062