23948sdkhjf

Træ skubber beton væk fra toppen af 105 meter højt rådhustårn

Vind og vejr sætter sit præg på det 105 meter høje rådhustårn i København, som nu skal sikres i mange årtier fremover

Snart vil et af Københavns mest kendte vartegn ikke ligne sig selv. Rådhustårnet skal renoveres og vil være pakket ind fra top til tå resten af 2023.

I over 100 år har rådhustårnet på Københavns Rådhus tårnet sig op over hovedstadens tage, hjulpet generationer af københavnere med at holde styr på tiden og bragt danskerne ind i det nye år med det ikoniske klokkespil nytårsaften.

Men meget snart ser et af Københavns mest ikoniske vartegn lidt anderledes ud. Rådhustårnet skal nemlig under kærlig behandling resten af året og pakkes derfor ind fra top til tå.

Rådhustårnet er med sine 105 meter udsat for vind og vejr, og renoveringen sker derfor for at sikre rådhustårnet i mange årtier fremover. Det er blandt andet fuger, teglsten og mursten, der skal udskiftes, vinduer, der skal males og udsigtsbalkonerne, der får renoveret sten og gulv. Der vil også blive foretaget forstærkninger i konstruktionens afstivning.

Københavnerne bliver dog ikke snydt for udsigten til et tårn under renoveringen.

Næsten 50 år siden sidst

Sammen med Det Kongelige Akademi udskrev Københavns Kommune tidligere på året en konkurrence om at tegne et rådhustårn anno 2023, og vindertegningen kommer til at pryde den ene side af det store net.

Når renoveringen er færdig, er det Nyrops gamle rådhustårn, der igen vil pryde byens silhuet.

Synet af et indpakket rådhustårn vil måske vække minder for nogen - det er nemlig ikke første gang, det sker.

I to år fra 1975 til 1977 gennemgik rådhustårnet en større renovering, hvor toppen også var dækket ind. Denne gang forventer Økonomiforvaltningen, at stilladset er nedtaget igen ved udgangen af 2023.

Indpakning og renovering af rådhustårnet på Københavns Rådhus

  • Indpakningen af rådhustårnet begynder i foråret, og fra cirka midten af april og resten af 2023 er rådhustårnet helt pakket ind fra gadeniveau til tagniveau.
  • Det store hovedentrepriseprojekt inklusive glasinddækning og nyt taghus ventes at koste cirka 10 mio. kr.
  • Rådhustårnet er 105,6 meter højt og var Københavns højeste punkt, da rådhuset stod færdigt i 1905. Det er stadig et af byens højeste tårne.
  • Rådhusklokkerne vil under renoveringen fortsat spille sin kendte melodi, men det vil ikke være muligt at se tårnuret.
  • Afbildningen af vinderprojektet af arkitektkonkurrencen på rådhustårnets indpakning sker i forbindelse med, at Københavns Kommune er udråbt som Arkitekturhovedstad i 2023. I den anledning sætter kommunen også fokus på rådhuset med en ny særudstilling om bygningens tilblivelse og arkitekten bag, Martin Nyrop. I udstillingen, der åbner op for normalt skjulte rum under rådhusets loft, kommer man tilbage til år 1900 og oplever en iscenesættelse af Nyrops tegnestue, som den kunne have set ud, baseret på fotografier fra tiden.

Kilde: Københavns Kommune

Originalen var af træ

Taghuset, som beskytter vindeltrappen op til balkonen på rådhustårnet, er udtjent og skal også udskiftes i forbindelse med renoveringen.

Københavns Kommune kunne gennemføre en omfattende betonrenovering, men under forarbejdet fandt man ud af, at taghuset slet ikke er det originale taghus. Arkitekt Martin Nyrops gamle tegninger afslørede nemlig, at det oprindelige taghus var udført i fyrretræ og ikke beton som det nuværende. Men træhuset tålte sandsynligvis ikke sliddet fra vejret, og blev i 1914 udskiftet til det nuværende i beton – altså knap 8-9 år efter indvielsen af rådhuset.

Nu er Københavns Kommune imidlertid i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om at tilbageføre taghuset til sin originale form i træ fra 1905, denne gang i en udgave så det holder i mange årtier. Kommunen planlægger at montere glaspartier ved balkonerne for at beskytte tårnet og taghuset.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078