23948sdkhjf

Holdbarhed trumfer alt i vinduesvalget

Holdbarhed fremfor alt. Det er konklusionen på en ny undersøgelse, som vindueskoncernen Inwido har foretaget blandt 3.300 nordeuropæiske boligejere, der har svaret på, hvilke bæredygtighedsaspekter der er afgørende for valget af nye døre og vinduer. Hos Outrup Vinduer & Døre er forventningen imidlertid, at CO2 og bæredygtighedscertificeringer inden længe kommer til at fylde mere i kundernes bevidsthed.

Mens der er mange forskellige parametre, der har betydning for et produkts bæredygtighed eller mangel på samme, er det altså ikke alle parametrene, der vægter lige tungt, når de nordeuropæiske boligejere skal vælge nye døre og vinduer.

Af Inwidos undersøgelse fremgår det, at 55 pct. af boligejerne peger på holdbarhed som et parameter, som de ikke vil gå på kompromis med, når de vælger nye døre og vinduer. Samtidig erklærer 42 pct., at de ikke vil vælge vinduer og døre med giftige materialer.

– Undersøgelsen viser, at holdbarhed og materialer uden gift er bæredygtighedsaspekter, som færrest boligejer er er villige til at gå på kompromis med, og foruden grønne hensyn skyldes det jo formentlig, at holdbarhed har betydning for privatøkonomien, mens giftige materiale har betydning for sundheden, siger Jan Kampman, salgschef i Outrup Vinduer & Døre, som er en del af Inwido-koncernen, og fortsætter:

– Omvendt kan vi for eksempel se, at kun 16 procent siger, at de ikke går på kompromis med bæredygtighedscertifikater, mens en tilsvarende andel ikke ønsker at gå på kompromis med et lavt CO2-aftryk.

Salgschefen peger dog på, at sidstnævnte andel er væsentlig højere blandt de danske respondenter, hvor 22 pct. afviser at gå på kompromis med CO2-aftrykket.

– Til gengæld placerer danskerne sig lavere end gennemsnittet, når de for eksempel bliver spurgt ind til materialets genanvendelighed. Det samme gør sig gældende i forhold til at skade biodiversiteten, siger Jan Kampman.

Forventer ændring

Ifølge Jan Kampman er det dog fortsat begrænset, hvor meget spørgsmålet om bæredygtighed i valget af vinduer og døre fylder i den daglige efterspørgsel fra boligejerne, selvom enkelte områder har flyttet sig.

– Generelt set er det meget begrænset, hvor meget slutkunderne spørger ind til bæredygtighedsaspekter i købet af vinduer og døre – det er både vores erfaringer, og det vi hører, når vi snakker med vores håndværkerkunder, som mange boligejere køber vinduerne igennem, fortæller han og fortsætter:

– Dog kan vi se, at der lige nu sker noget i salget af vores vinduer med trærammer – her er der en mindre fremgang i salget, og det kan helt sikkert godt skyldes en større bevidsthed om brugen af aluminium, som udleder mere CO2 at producere sammenlignet med træ, siger Jan Kampman.

Hans forventning er dig, at fokusset i efterspørgslen de næste år vil ændre sig væsentligt hos boligejerne.

– Der sker rigtig meget i byggebranchen lige nu, hvor livcyklusanalyser og miljøvaredeklarationer for alvor er kommet til at fylde siden årsskiftet. Det fokus forventer vi også inden for få år i stigende grad vil forplante sig hos forbrugerne, og det stiller krav til producenterne og resten af byggebranchen, der både nu og de kommende år i højere grad skal kommunikere bæredygtighed til slutbrugerne, lyder det fra salgschefen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk-spansk dronesamarbejde skal bekæmpe skovbrande
Til salg en enkelt dag: Fejrer Wegners fødselsdag med særudgave
Medie: Mærsk har i flere år sejlet illegalt tømmer
Køkken-trekløver bliver til firkløver
Trælastkæde åbner endnu en forretning døgnet rundt
Far til seks griber direktørstafet hos Bygma
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.094