23948sdkhjf

Mistanke om at russiske træpiller finder vej til Danmark

Der er mistanke om, at sanktionsbelagte træpiller fra Rusland finder vej til danske pillefyr.

Nye tal giver et fingerpeg om den alternative rute, som træpillerne kan have taget, siden EU i april sidste år satte en stopper for importen af russisk træ.

Det skriver Børsen.

I 2020 og 2021 importerede Danmark slet ikke træpiller fra Tyrkiet. Men sidste år steg importen pludselig til to millioner kilo træpiller og 23.100 kilo træbriketter fra Tyrkiet, viser en aktindsigt fra Toldstyrelsen.

En voldsom stigning og en indikator på omgåelse af sanktioner mener Kim B. Olsen, der forsker i sanktionerne mod Rusland hos Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

Priserne på træpiller eksploderede i 2022, og der var forsyningsmangel, og mange måtte tænke kreativt for at sikre, at de kunne opvarme deres boliger.

- I sådan en situation, hvor man kan sælge træpiller til langt højere priser til Europa, er det også naturligt, at man ser nogle ændrede varestrømme, siger Kim B. Olsen til Børsen.

Toldstyrelsen er opmærksom og overvåger vareflowet.

“Der ses en risiko for, at importsanktioner på trævarer forsøges omgået ved at transportere varerne gennem ikkesanktionerede lande, hvor oprindelseslandet bliver maskeret,” skriver Toldstyrelsen til Børsen.

Foreløbig er to virksomheder blevet politianmeldt for brud på importsanktioner mod Rusland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.547