Krigen har kostet den kvarte forretning i Hedensted: - Det kommer da til at gøre lidt avs
Et år efter Putin sendte sine tropper over grænsen til Ukraine, har Viking Softwood i Hedensted fortsat sibirisk lærk på hylderne. Der er dog tale om en stakket frist, understreger direktøren, der indstiller sig på, at skiftet til andre sorter og arter bliver et langt, sejt træk.
– Vi sælger fortsat ud af det certificerede sibiriske lærk, vi har, men det er tyndet noget ud efterhånden, og der er ordrer, vi må takke nej til, fordi der er dimensioner, vi er løber tør for, fortæller direktør Claus Biehl.
At virksomheden, der blandt andet har specialiseret sig i sibirisk lærk, måtte sadle om, stod klart umiddelbart efter invasionen.
– I første omgang koncentrerede vi os om at få det hjem, vi havde på kontrakt, hvilket vi heldigvis godt kunne nå, og så blev resten annulleret, siger Claus Biehl
Den sibiriske lærk, der i dag afsættes fra Hedensted, var altså på kontrakt og landet på europæisk jord, før krigen brød ud, og direktøren understreger, at det er af den certificerede slags.
– Du kan faktisk stadig købe træet mange steder i Europa, hvor de har købt ind i stor stil, men det er til nogle høje priser, og langt det meste er uden certifikat, og det tager vi ikke hjem til lager, fastslår han.
Eksporten på retræte
Det er imidlertid ikke kun udbudssiden, der er præget af den russiske angrebskrig.
– Vi bliver stadig spurgt på sibirisk lærk, men vi oplevede, at eksportmarkedet med det samme holdt op med at købe det, mens andre kræver certifikat, fortæller den østjyske trædirektør.
Mens problematikken først det seneste år er blevet relevant herhjemme, har eksporten af det omstridte lærketræ ifølge Claus Biehl været på retræte gennem en længere rum tid.
– Eksporten udgør ikke ret meget hos os længere, måske en 10-15 procent, og den faldt en del efter invasionen, men især i de nordiske lande har efterspørgslen på sibirisk lærk været på retur i mange år, for de har jo i en årrække ikke været så vilde med russiske varer, forklarer han.
At den i dag sanktionsramte træsort før eller siden stod over for en udfasning ved flere af kunderne, er således heller ingen stor overraskelse for Viking-direktøren.
– Måske krigen på den måde bare blev det sidste spark, vurderer han i dag.
Ikke desto mindre betød invasionen, at der måtte handles hurtigere end forventet, og Claus Biehl lægger ikke skjul på, at den sibiriske lærk hidtil har udgjort en betragtelig del af forretningen.
– Omkring 25 procent, vil jeg skyde på. Så det her er ikke noget, vi går konkurs af, men det kommer da til at gøre lidt avs, lyder det.
Bedre end frygtet
For at veje op for den ramte fjerdedel af forretningen, har Claus Biehl og det tre mand store hold skruet op for alternativer som canadisk cedertræ (WRC), europæisk lærk, nordsvensk kernefyr og ikke mindst termobehandlet træ i form af fyr og den nyere afrikanske træsort Ayous.
– Og der er selvfølgelig altid en vis risiko, når man erstatter noget som for eksempel sibirisk lærk med svensk kernefyr og dermed noget man har brugt i tusindvis af år, med noget, man ikke har samme erfaring med – så skal man jo ud at teste de nye ting af, så det er ikke så ligetil, siger den erfarne træmand, der har bearbejdet og solgt sibirisk lærketræ i små 15 år.
Den termobehandlede Ayous arbejder Viking Softwood desuden på at markedsføre som et alternativ til den dyre canadiske ceder, men efterspørgslen har indtil videre vist sig tung at flytte, og Claus Biehl bilder sig ikke ind, at det bliver anderledes, når det kommer til lærken.
– Vi har været i gang med thermo-fyren i noget tid, og vi ved bare, at fra vi går i gang, til de første ordrer lander, kan der godt gå et halvt år. Men det kommer ikke bag på mig, og den tålmodighed har vi, siger han.
At Viking Softwood har de langsigtede briller på, blev sidste år understreget med overtagelsen og udbygningen af lokalerne på Løsningvej, og selvom Claus Biehl også har bemærket, at to års optur i byggebranchen efterhånden er mere end overstået, er den østjyske optimisme i behold.
– Vi har jo været en del af to års optur, hvor det er gået fantastisk fint over stok og sten. Nu er det ved at finde et mere normalt leje, og det er ok - jeg gider ikke klage, og skal jeg være helt ærlig, havde jeg frygtet, det var værre, lyder det.
Forventningen er således også, at Viking Softwood, der i 2021/22 kunne tegne sig for et resultat på 4 mio. kr. før skat, igen til juni kan lukke bøgerne på et overskudår.
– Det bliver ikke lige så godt som sidste år, men vi forventer da et positivt resultat, det gør vi, og det har vi også meldt ud til vores folk. Der er ikke planer om, at nogen skal afskediges her, og bliver det lidt sløvt i en periode, må vi finde noget andet at lave – de folk, jeg har, var her også da det gik rigtig stærkt, og vi vil strække os langt for at holde på dem, slår Claus Biehl fast.