23948sdkhjf

Arbejdsmarkedet nægter at knække: Flere i arbejde i december

Antallet af lønmodtagere steg i december med 1800. Dermed steg beskæftigelsen i 11 ud 12 måneder i 2022

Det danske arbejdsmarked blev helt til slutningen af 2022 ved med at få flere i arbejde. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der 1800 flere lønmodtagere i december.

Beskæftigelsen, der er det måske største lyspunkt i dansk økonomi, nægtede altså i 2022 at overgive sig til modstand fra inflation, krig i Ukraine eller pressede forbrugere.

- En række faktorer har været afgørende, skriver Nykredits cheføkonom, Palle Sørensen i en analyse af, hvordan der kan blive ved med at være brug for flere hænder på arbejdsmarkedet.

- En vigtig årsag er formentlig, at de danske eksportpriser er steget mere end importpriserne. De danske eksportvirksomheder har således overordnet haft god grund til at skrue op for produktionen. Det kræver flere hænder.

- Samtidig blev propperne i den globale forsyningskæde færre. Og så kunne der produceres mere, når man ikke længere blev holdt tilbage af materialemangel.

Med stigningen i december er der gennem 2022 kommet cirka 60.000 flere i beskæftigelse. Dermed fulgte året udviklingen de foregående år. De seneste tre år er der kommet cirka 175.000 flere i arbejde.

Der er dog ifølge flere økonomer udsigt til hårdere tider i 2023.

- 2022 blev som forventet et stærkt år for beskæftigelsen, og den gode udvikling er fortsat helt til årets slutning, skriver Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i en skriftlig kommentar til tallene.

- Når det så er sagt er det tydeligt, at væksten i beskæftigelsen næsten er stoppet efter de meget store stigninger i 2021 og første del af sidste år, og det afspejler sig også i dagens tal, som bare viser 700 flere job i den private sektor i december, en fremgang meget tæt på nul.

Ud over de 700 job i den private sektor, steg antallet af offentligt ansatte med 900 i december.

Siden udgangen af sidste år er den private beskæftigelse steget med omkring 52.000 personer, mens der er blevet cirka 8000 flere offentligt ansatte i 2022.

Med stigningen i december var der i alt 2.973.100 lønmodtagere. Der har aldrig været flere i beskæftigelse ifølge Danmarks Statistik.

Rekordernes tid kan dog snart være ovre. Las Olsen forventer ligesom flere andre økonomer, at beskæftigelsen vil falde lidt i 2023.

- Vores forventning er, at beskæftigelsen kommer til at falde lidt her i 2023, skriver han.

- Afmatningen tegner mild, og der er stadig mange ledige job til i hvert fald en del af dem, der mister jobbet i de virksomheder, der er ramt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.874