23948sdkhjf

Nyt nordisk projekt skal øge brugen af genbrugsmaterialer blandt fremtidens byggefolk

Programmet Nordic Sustainable Construction lancerer nyt projekt for at styrke de studerendes praktiske kompetencer inden for genbrug af byggematerialer på nordiske erhvervsuddannelser

I byggebranchen er der efterspørgsel på nye kompetencer til at understøtte den grønne omstilling. For at ruste byggebranchen til disse udfordringer retter programmet Nordic Sustainable Construction et intensivt fokus på de nordiske erhvervsuddannelser. 

Første tiltag er en udvikling af nye af undervisningsmaterialer, der skal klæde de unge på til at genbruge byggematerialer.

- Nordic Sustainable Construction bidrager til den Nordiske Vision om at blive den mest bæredygtige region inden 2030. Derfor er vi nødt til at gentænke måden vi benytter ressourcer på, og her er der et stort potentiale for forbedringer i byggebranchen, siger Helle Redder Momsen, Sekretariatsleder af Nordic Sustainable Construction, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Vi vil accelerere disse forbedringer igennem kompetenceopbygning af de studerende, som vil bringe ny viden med ud på deres arbejdspladser og således fungere som ambassadører for øget genbrug af byggematerialer i Norden.

Om Nordic Sustainable Construction

  • Nordic Sustainable Construction er finansieret af Nordic Innovation og løber fra 2021-2024. 
  • Programmet arbejder med at etablere Norden som førende inden for bæredygtigt og konkurrencedygtigt byggeri og støtter den grønne omstilling af den nordiske byggebranche.
  • Programmet arbejder med nordisk harmonisering af livscyklusvurderinger (LCA), cirkulære forretningsmodeller og udbud, bæredygtige byggematerialer og arkitektur, emissionsfrie byggepladser, forøget genbrug af byggematerialer samt videndeling.

Kilde: Nordic Sustainable Construction

Konsortium med erfaring i cirkulær økonomi og undervisning på erhvervsuddannelser
Projektet om udvikling af undervisningsmaterialer blev sendt i udbud i efteråret 2022 og blev vundet af et konsortium bestående af konsulentfirmaet Norion Consult og Videnscenter for Håndværk og Bæredygtighed. Tilsammen har de stor erfaring med både cirkulær økonomi i byggeri samt undervisning på erhvervsuddannelser.

Igennem de seneste år har emnet om bæredygtighed gradvist opnået fodfæste i undervisning på erhvervsuddannelser. Men det specifikke emne om genbrug er stadig ikke på erhvervsuddannelsers agenda Bjørn Bauer, Direktør af Norion Consult

- Igennem de seneste år har emnet om bæredygtighed gradvist opnået fodfæste i undervisning på erhvervsuddannelser. Men det specifikke emne om genbrug er stadig ikke på erhvervsuddannelsers agenda, hvilket understreger vigtigheden af dette projekt, siger Bjørn Bauer, Direktør af Norion Consult.

Projektet består af en indledende kortlægning af relevant lovgivning samt eksisterende undervisningsmaterialer vedrørende genbrug af byggematerialer i hvert nordisk land.

Ressourceknaphed og cirkularitet i byggebranchen er udfordringer for alle nordiske lande i disse år. Karen Ellemann, Generalsekretær for Nordisk Ministerråd

Nordisk samarbejde er afgørende
Det nye projekt, der skal styrke de studerendes praktiske kompetencer inden for genbrug af byggematerialer er en del af en større nordisk kontekst – vision 2030. Nordisk Ministerråds vision 2030 stræber efter, at Norden bliver den førende region inden for bæredygtigt og konkurrencedygtigt byggeri inden 2030.

- Ressourceknaphed og cirkularitet i byggebranchen er udfordringer for alle nordiske lande i disse år. Gennem nordisk samarbejde og projekter der behandler disse udfordringer kan vi lære af hinandens tilgange og erfaring og derigennem skabe værdi for den nordiske byggebranche, siger ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann

Når undervisningsmaterialet er færdigudviklet vil det være tilgængeligt på www.nordicsustainableconstruction.com.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078