23948sdkhjf

Mørke skyer samler sig over byggebranchen efter rekordår

Sidste år endte med det laveste antal påbegyndte byggerier i fem år, viser nye tal ifølge økonom

I 2022 blev rekordmange boligbyggerier fuldført, men byggebranchen kigger ind i en periode med tilbagegang og økonomisk usikkerhed.

Det skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

- Baggrunden for det er flerfoldig, hvor renterne er steget, boligmarkedet er på tilbagegang og de økonomiske usikkerheder er store.

- Det betyder, at flere er tilbageholdende med at sætte nyt i gang, og det ses meget tydeligt i dagens tal, lyder det.

Sidste år endte med det laveste antal påbegyndte byggerier i fem år.

Udfordringerne kan også spores i tilliden i byggeriet, skriver Jeppe Juul Borre videre.

- Når vi ser bort fra coronakrisen, så ligger erhvervstilliden hos byggeriet på det laveste i otte år. Byggeriets forventninger til både omsætning og antal beskæftigede er faldet, skriver han.

Ifølge Kristian Skriver, seniorøkonom hos Dansk Erhverv, er det særligt de stigende renter, der har haft konsekvenser for byggeriet.

- Den lavere aktivitet i byggeriet vil på sigt få byggebeskæftigelsen til at falde. Dertil vil en række følgeerhverv omkring byggeriet også mærke til den aftagende byggeaktivitet, skriver han i en kommentar.

Rockwool, der producerer isolering, er et af de selskaber, der kan mærke en faldende efterspørgsel på boligmarkedet.

I selskabets årsregnskab, som blev præsenteret onsdag, gjorde man det klart, at salget ventes at falde med op mod ti procent i indeværende år.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08