23948sdkhjf

Keramiker frifundet trods modangreb i keramikkrig

Tv-personlighed og grossist gik forgæves til modangreb med millionkrav og påstand om æreskrænkelse

Ikke blot er keramiker Kasper Würtz mandag blevet tilkendt en millionerstatning for krænkelse af hans ophavsret, han er også blevet frifundet for flere anklager, som hans modparter har rejst mod ham i forbindelse med det seneste kapitel i den årelange strid, der er blevet kaldt Keramikkrigen.

Modparterne, tv-personligheden Christian Bitz og grossisten F & H, har nemlig forlangt, at Würtz blev dømt efter straffeloven for æreskrænkelse og efter markedsføringsloven for vildledning og utilbørlig handelspraksis.

Førstnævnte skulle koste Würtz en bødestraf, mens sidstnævnte burde udløse en erstatning på tre millioner kroner.

Kravene er fremsat, i forbindelse med at Sø- og Handelsretten tog hul på det foreløbigt sidste kapitel i en sag, som strækker sig helt tilbage til 2016. Dengang lancerede Bitz og F & H stentøj, som siden skulle vise sig at være en efterligning af Würtz' produkter.

Østre Landsret fastslog i maj 2021, at der var sket krænkelse af ophavsretten, og i efteråret blev Sø- og Handelsretten så sat for at fastlægge en erstatning.

Men i stedet for blot at få udskrevet en regning fra retten gik Bitz samt F & H til modangreb på Kasper Würtz. Ifølge tv-manden og grossisten har Kasper Würtz efter landsretsdommen medvirket til en shitstorm rettet mod dem i medierne.

Det skulle blandt andet være sket i B.T.-podcasten "Det, vi taler om" og DR-programmet "Kontant". Den negative medieomtale havde angiveligt økonomisk betydning for de sagsøgte. I dommen står der:

- Fra september 2021 oplevede de sagsøgte således et væsentligt fald i salget af Bitz-produkter, men faldet skete alene i Danmark, ikke i øvrige lande, hvor Bitz-produkterne sælges.

Konsekvensen af shitstormen har ifølge Bitz været en "miskreditering" af hans personlige brand, så han ikke har mulighed for at anvende det erhvervsmæssigt i en lang periode, fremgår det af dommen.

Bitz og F & H har i den forbindelse krævet en erstatning på tre millioner kroner. Og man må forstå på ordlyden i deres anbringender over for retten, at det er lavt sat.

- De sagsøgte har i første instans begrænset deres betalingskrav på tre millioner kroner, uagtet den skadegørende effekt og de sagsøgtes tab utvivlsomt er ottecifret, lyder det.

Men Sø- og Handelsretten afviser pure alle påstande fra Bitz og F & H - de er "ikke godtgjort", lyder det.

Modkravene er imidlertid ikke de eneste angreb, som har været retten mod Kasper Würtz. Det fremgår af dommen, at Christian Bitz og F & H et par uger efter landsretsdommen i 2021 meldte Würtz til politiet for afgivelse af falsk forklaring.

Keramikerens modparter mente, at Würtz i retten havde inddraget produkter, som først blev lanceret efter Bitz-stellet, og at han blandt andet derfor havde løjet i retten.

Der skulle gå et år, inden anklagemyndigheden ved Københavns Politi traf afgørelse. Sagen blev lukket, uden at der blev rejst sigtelse mod Kasper Würtz.

Men Bitz og F & H var ikke tilfredse. De klagede til Statsadvokaten i København. Forgæves dog. For hos den overordnede anklagemyndighed var man på linje med Københavns Politi.

Sø- og Handelsrettens konklusion på de mange tætskrevne sider, som skulle underbygge sagen mod Würtz, er noget kortere.

- Kasper Heie Würtz frifindes.

Christian Bitz og F & H har mulighed for at anke dommen til Østre Landsret.

I den del af sagen, som handlede om erstatning, blev Bitz og F & H dømt til at betale sammenlagt 6,4 millioner kroner plus procesrenter. De skal også betale sagsomkostninger på cirka 1,7 millioner kroner til Würtz.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094