23948sdkhjf

Halvdelen af detailhandlen venter stadig flere prisstigninger

Selv om inflationen ser ud til at have toppet, venter store dele af detailhandlen stadig prisstigninger

Selv om noget kunne tyde på, at inflationen har toppet i Danmark, er det ikke ensbetydende med, at priserne ikke fortsat kan stige i detailhandlen.

I hvert fald forventer omkring halvdelen af detailhandlen at hæve sine priser de næste tre måneder. Det viser tal fra Danmarks Statistik tirsdag.

Detailhandlen er de virksomheder, der sælger produkter direkte til forbrugerne fremfor eksempelvis til andre virksomheder.

Inflationen ramte sit højeste punkt i oktober, hvor den årlige stigning lå på 10,1 procent. Siden da har Danmarks Statistiks opgørelse vist, at den årlige stigning i priser er faldet til 8,7 procent i december. Der er endnu ikke kommet tal for januar.

Dermed er priserne stadig højere end et år tidligere, men stigningerne er aftaget i tempo. Og ser man på udviklingen i de enkelte måneder har prisudviklingen i november og december været negativ sammenlignet med måneden før.

Ikke desto mindre venter 46 procent af de detailhandlende fortsat, at de vil hæve priserne de næste tre måneder.

Prisfaldsforventninger

Danmarks Statistiks tal beder ikke de detailhandlende om at oplyse, hvor meget priserne vil stige. Derfor fortæller tallene ikke noget om, i hvilken grad de detailhandlende forventer at sætte priserne op.

Andelen af detailhandlen, der har ventet flere prisstigninger, har ligget stabilt siden sommeren. Til gengæld er der begyndt at titte en lille gruppe af detailhandlende, der forventer deciderede prisfald, frem.

Andelen, der svarede, at de forventer at sænke priserne, har gennem sommeren og det meste af efteråret ligget på mellem en til to procent.

Siden november er den gruppe vokset - omend marginalt - til mellem seks og otte procent.

Resten forventer, at deres priser forbliver uændret.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079