23948sdkhjf

Beton-kæmpe blander træ i elementerne og vil fordoble omsætningen

Omlægning af produktionen ventes at koste en investering i størrelsesorden 100 mio. kr.

Betonelementfabrikken Ambercon lancerer nu en ny type facadeelement, hvor beton og stål for hovedpartens vedkommende er erstattet af træ under navnet TreeCrete. 

Det bliver, er forventningen hos den nordjyske elementproducent, en gamechanger for dansk byggeri, og vejen til en fordobling af omsætningen over en kort årrække.

Arbejdet på at skifte fra traditionelle cementtyper til Aalborg Portlands nye grønnere cement, FutureCem, har stået på de seneste år hos Ambercon, men ifølge indehaver Torben Enggaard skal der meget drastiske skridt til for at rykke på miljøbelastningsbalancen.

Et af skridt er nu taget med den nye type hybridelementer, hvor betonbagvæggen erstattes af 100 pct. træ. Bagvæggen er typisk konstrueret som 200mm massiv, armeret beton, og det er her, at den største CO2-besparelse skal hentes:

- Her er den stålarmerede beton-bagvæg erstattet af CLT (krydslamineret massivtræ), og det fantastiske er, at vi med et slag flytter os fra en ekstrem høj CO2-belastning til et negativt CO2-aftryk, der vil opfylde LCA-kravene i 2029, siger adm. direktør Apichat Bonde og fortsætter:

- Vi mener, at det her kan revolutionere byggeriet og opfylde de strammeste LCA-krav. 

Torben Enggaard tilføjer , at han forventer, at TreeCrete kan være med til at fordoble Ambercons omsætning fra det nuværende niveau på 350 mio. kr. inden for en kort årrække.

På vej mod serieproduktion

På fabrikken i Støvring syd for Aalborg har Ambercon allerede konstrueret de første elementer, og nu skal en større omlægning af produktionen i gang, så de træbaserede facadeelementer inden længe kan serieproduceres:

- På den korte bane vil vi selvsagt både producere træbaserede og traditionelle facadeelementer, men det er faktisk kun godkendelsen af TreeCrete, der bestemmer, hvor hurtigt det kommer til at gå, siger Apichat Bonde og fortsætter:

- Dette kræver selvfølgelig også en væsentlig ændring i vores egen produktion, og her kalkulerer vi med en investering i størrelsesorden 100 mio. kr. Det er penge, som vi har afsat og er klar til at investere, da vi ikke et øjeblik er i tvivl om, at det her er fremtiden for Ambercon og byggebranchen. 

Samarbejder med CLT-leverandør

Ambercon er også allerede i dialog med flere interesserede kunder om bestilling af TreeCrete til konkrete byggerier allerede i 2023, og nu skal værdikæden styrkes:

- Vi samarbejder med den danske CLT-leverandør CLT Denmark, der forhandler CLT fra en af Europas mest automatiserede CLT-fabrikker. I dag produceres CLT-elementerne til os præcist på mål og eksempelvis med aftalte vinduesudskæringer, men vi arbejder allerede nu på selv at kunne bearbejde CLT-elementerne, så vi får et mere fleksibelt produktionssetup, pointerer Aphichat Bonde.

TreeCrete vil i første omgang blive tilbudt inden for sandwichkonstruktioner, der består af et facademateriale såsom tegl, forvæg af beton, isolering og bagvæg af CLT.

Læs mere om planerne og produktionen på Wood Supplys søstermedie Licitationen:

Nordjysk betonkæmpe vil revolutionere branchen med nyt træelement

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.753