23948sdkhjf

Vandsportsvartegn på kunstig halvø åbner med iskoldt gys

Esbjergs maritime foreninger rykker nu sammen under ét tag 

Maritimt Center indvies den 21. januar 2023, og på den dag er alle interesserede velkomne i det markante byggeri, der nu præger Esbjerg Strand. Fremover vil flere af kommunens maritime sportsgrene holde til i de imponerende omgivelser lige ved vandet.

Maritime foreninger i Esbjerg Kommune rykker nu sammen under ét tag. Maritimt Center står nu som den første bygning på den kunstige halvø, Esbjerg Strand, placeret nord for Esbjerg Havn klar til brug.

Med moderne faciliteter og klublokaler indrammet i en cirka 2800 kvm ovale bliver centeret foreningers samlingssted i det, som i en pressemeddelelse fra Esbjerg Kommune omtales som et ikonisk, solidt og funklende fyrtårn – uanset vejr og vind.

– Udefra er der ingen tvivl om, at det er et byggeri i særklasse, og Maritimt Center slår tonen flot an for hele Esbjerg Strand. De organiske former, træet og farverne spiller sammen i en unik helhed, som alle de, der har været en del af tilblivelsen, kan være stolte af, udtaler borgmester Jesper Frost Rasmussen inden indvielsen den 21. januar 2023.

Bygget til vind og vejr

Udformningen er beklædt med trælister med klink, der skal lede tankerne hen på den nedre del af en robåd som en hyldest til byens tætte bånd til havet. Centret er bygget i to etager, hvor den nederste etage kan tåle at blive oversvømmet.

Hele 65 km europæisk termobehandlet fyrretræ pryder blandt andet bygningens facade og tagkonstruktion. Herudover er leveret 8 km af den tropiske træsort Guariuba, som det indre gårdrums terrasse er lavet af.

I stueplan findes lokaler til opbevaring af både og udstyr og et fælles værksted og sliberum. Førstesalen byder på fællesrum, klublokaler og omklædningsrum. I midten gemmer sig husets hjerte, et stort træ-promenadedæk udstyret med udendørs møbler, som alle kan besøge i dagtimerne.

For 55 millioner rammer om de maritime fællesskaber

Vinderteamet af arkitektkonkurrencen i 2019 bestod af arkitektfirmaet Werk i samarbejde med Snøhetta og det rådgivende ingeniørfirma Oluf Jørgensen.

Sammen leverede teamet ifølge dommerkomiteen et identitetsskabende bygningsværk, som blev rost for at kombinere en fascinerende og nyskabende arkitektur med høj funktionalitet og intentionen om at skabe en ramme, som understøtter fællesskabet og skaber en ny samhørighed mellem aktørerne.

Bag Maritimt Center står Claus Sørensens Fond, Alice og Tage Sørensens Fond og Lokale og Anlægsfonden, der i 2019 i samarbejde med Esbjerg Kommune inviterede fire totalrådgiverteams til at komme med deres bud på, hvordan et Maritimt Center kunne tage sig ud.

Prisen er cirka 55 mio. kr. Lokale og Anlægsfonden har givet 530.000 kr. til arkitektkonkurrencen samt ydet støtte med 5,2 mio. kr. til projektet. Claus Sørensen Fonden og Alice og Tage Sørensens Fond støtter med i alt 11 mio. kr.

Kilde: Esbjerg Kommune

Indvielse med iskold mil

Efter officielt snoreklip og åbningstale ved indvielsen vil Esbjerg Roklub navngive en ny båd, og en lokal havsvømmer hopper i vandet for at prøve kræfter med disciplinen Extreme Ice Mile, en en mil lang svømmetur i vand på højst 5 grader.

Herefter er tiden så kommet til, at de maritime foreninger - Esbjerg Roklub, Esbjerg Søsport, Dykkerklubben Nemo, Sportsdykkerklubben Ægir, Safe Divers Esbjerg, ETOM (Esbjerg Tri & Multisport), Multiatleterne og Havneskolen - indtager de træklædte rammer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tak for skat: Minister lagde vejen forbi Bygma
Køkkenfirma henter ny afdelingschef i egne rækker
To løver faldt for Annas mosvægge
Ny duo bag genrejst køkkenvirksomhed vil udnytte hinandens styrker
Nyt fra direktioner og bestyrelser
Her er branchens største skatteydere
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.111