23948sdkhjf

Unge i højrisiko for ulykker

Flere end 20.000 unge under 25 år blev sidste år udsat for en arbejdsulykke på det danske arbejdsmarked. Hermed har unge under 25 år dobbelt så høj risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke, som resten af arbejdsstyrken.
Unge skærer sig typisk på knive og skarpe maskiner, forstuver og brækker arme og ben og arbejder under for eksempel ekstrem varme langt oftere end ældre. En væsentlig årsag til den triste statistik er, at unge kastes alt for hurtigt ud i arbejdet uden ordentlig instruktion.

– Når nu al erfaring viser, at en meget stor del af unges ulykker sker kort tid efter ansættelsen, er det beskæmmende, at mange unge ikke gennemgår en oplæringsperiode, inden de kastes ud i arbejdet. De sættes til at betjene maskiner, arbejde på glatte gulve, og i det hele taget arbejde i et opskruet tempo, de ikke er vant til, siger Tina Møller Kristensen, LO-sekretær med ansvar for arbejdsmiljø.

Det voldsomme tal på 20.300 ulykker kommer frem ved at indregne den meget store underrapporte¬ring, der finder sted af unges arbejdsulykker. Ifølge Arbejdstilsynet und¬lader 82 procent af de unge under 18 år at anmelde deres ulykke til myndighederne, mens 70 procent af de unge mellem 18 og 24 år undlader at underrette myndigheder.

I 2005 blev der anmeldt 566 ulykker blandt unge under 18 år. Tager man underrapporte¬ringen på 82 procent med, bliver det til 3.144 ulykker for denne gruppe. Blandt de 18-24-årige blev 5.152 ulykker anmeldt. Med underrapportering på 70 procent for denne gruppe bliver det reelle ulykkestal 17.175. I alt giver det 20.317.

– Jeg vil på det kraftigste opfordre arbejdsgiverne til at få orden i sagerne og sørge for, at de unge får en ordentlig oplæring og det rette udstyr, så de undgår helt unødvendige ulykker. Desuden bør arbejdsgiverne i langt højere grad end i dag være opmærksomme på, at unges arbejdsmiljøforhold skal omfattes af den skriftlige arbejdspladsvurdering, som virksomhederne skal udarbejde for at styrke deres egen arbejdsmiljøindsats, siger Tina Møller Kristensen.

LO foreslår desuden, at arbejdsgiverne får pligt til at underrette forældrene til alle unge under 18 år om arbejdsmiljøforholdene. I dag er arbejdsgiverne kun forpligtet til at underrette forældrene til unge under 15 år.

Desuden opfordrer LO alle arbejdsgivere til at følge reglerne om, at arbejdsgiverne skal føre tilsyn med de unge. Alt for mange unge arbejder i dag uden opsyn.

Kilde: LO.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.468