23948sdkhjf

Trævirksomhed og specialist har nyt våben klar mod farvestrålende forbrydelser

Graffiti er et velkendt fænomen i gadebilledet, men det er ikke alle overflader, der tager lige godt imod det farverige hærværk, og på nogle gør malingen alvorlig skade.

Det er tilfældet, når det kommer til brandimprægneret træ, der i takt med byggeriets stigende grønne bevidsthed, beklæder stadigt flere facader landet over. Her trænger den vældig brandbare maling nemlig ind i overfladen, hvilket hidtil har betydet, at træet har måttet udskiftes, men det problem har den sønderjyske træproducent Frøslev i samarbejde med graffitispecialisten All Remove sat sig for at løse.

– Hvis brandimprægneret træværk bliver udsat for graffiti, skal træet skiftes. Træet kan ikke brænde på grund af brandimprægneringen, men det kan graffitimalingen. Selv ikke kraftige rengøringsmidler og intens højtryksspuling kan fjerne det maling, der er suget ind i træet, siger Bo Toftager, projektkonsulent hos Frøslev Træ, og fortsætter:

– Desuden vil træet samt noget af brandimprægneringen blive ødelagt af den meget hårdhændede behandling. Så den eneste løsning er at udskifte træet – og det er både dyrt og spild af ressourcer.

Et lag at ofre

Hos Frøslev tog man derfor kontakt til servicevirksomheden All Remove, som er førende specialister inden for forebyggelse og afrensning af graffiti, for i samarbejde at finde en løsning, så træet ikke skal udskiftes, hver gang en dåsesvingende vandal har været forbi.

Resultatet er en ny grafittibeskyttelse, der gør grafittien mulig at fjerne fra træværket, og ifølge Lars Roelann, direktør og partner hos All Remove, har de to virksomheder dermed løst et problem, som “alle kender til, men som ikke tidligere har været taget hånd om”.

– Vi har haft et stort fokus på at finde den helt rette blanding af graffitibeskyttelse, således den hverken skader facadetræets brandhæmmende funktion eller naturlige udseende, fortæller direktøren.

At finde det rette mix krævede derfor også en del forsøg med Frøslevs brandhæmmende træ, men ifølge Lars Roelann endte man altså med et produkt, der gør det mulig at beskytte og afrense de brandhæmmede træfacader for graffiti i stedet for at skifte træet ud.

– Det foregår sådan, at vi først påfører en primer på træet og derefter et såkaldt offerlag. Det er offerlaget, som graffitien bliver sprayet på, og dermed også offerlaget, som fjernes sammen med malingen. Når graffitien er fjernet, påføres der blot et nyt offerlag ovenpå primeren.

Gennem gentagne tests

For Frøslev og All Remove har det været vigtigt at kunne systemgodkende metoden samt dokumentere, at graffitibeskyttelsen og den efterfølgende afrensning ikke påvirker brandimprægneringen i træet. Derfor har Frøslevs træ med graffitibeskyttelsen været igennem flere tests hos et uafhængigt laboratorium.

– Vi har testet produktet, hvor vi har påført og fjernet offerlaget fem gange. De gentagne tests har været tydelige og vist, at hverken graffitibeskyttelsessystemet eller de gentagne afrensninger påvirker de brandmæssige egenskaber, lyder det fra Bo Toftager.

Den nye type graffitibeskyttele kan ifølge virksomhederne også bruges som beskyttelse på ikke-brandimprægneret træ for at undgå dyre udskiftninger af graffitiødelagt træ.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078