23948sdkhjf

Nordisk gran i superform

Superwood kan overføre den succesfulde svenske og norske byggetradition i træ til ”verdens værste klima” i Danmark.
I Sverige og Norge har man i århundreder bygget i træ uden at skænke imprægnering en tanke. Hvorfor?

Fordi man har anvendt træsorten gran, der har en meget lukket cellestruktur og derfor ikke optager nær så meget vand som eksempelvis fyrretræ. Og fordi det meget tørre og kolde klima giver dårlige vækstbetingelser for råd og svamp.

Men i Danmark, der betegnes som ”verdens værste klima” for træ på grund af den høje luftfugtighed og de lange perioder med 10-15 graders varme, er det nødvendigt at imprægnere træ til udendørs brug.

Det har blot ikke med de hidtil kendte metoder været muligt at dybdeimprægnere gran på grund af den lukkede cellestruktur. I stedet har vi så typisk været tvunget til at anvende fyrretræ, som er meget lettere at imprægnere, men også mere modtagelig for fugt og dermed råd.

Ny imprægneringsmetode baner vejen
Nu vender en meget avanceret og miljøvenlig imprægneringsmetode helt op og ned på dette og baner vejen for en ny ”supergrans” indtog i dansk byggeri.

Det er Superwood, som har introduceret en speciel højtryksteknologi, der er i stand kan gennemimprægnere gran helt uden brug af tung-metaller og uden at efterlade organiske opløsningsmidler i træet.

Det eneste middel, som træet tilføres, er almindeligt svampedræbende fungicid, som så til gengæld placeres hele vejen igennem træet. Med denne teknologi er det altså muligt at fremstille miljøvenligt træ med endnu bedre naturlige egenskaber end gran - og som kan klare sig udendørs i ”verdens værste klima”.

Miljømæssige fordele
Ud over de miljømæssige fordele giver denne teknologi også en række praktiske fordele, der gør træet hurtigere og lettere at arbejde med.

Træet er således tørt straks efter imprægneringen, og det betyder, at vægten er lavere, så træet er lettere at transportere og arbejde med.

Når det er tørt, kan man også male det straks, så man slipper for at vente på, at det først skal tørre. Og da Superwood ikke indeholder tungmetaller og organiske opløsningsmidler, må det bortskaffes som ganske almindeligt brændbart affald.

Gran er endvidere lys i farven og derfor lettere at male, og det stammer fra bæredygtige skovbrug i Norden.

Hvem er Superwood?
Superwood modtog i 2002 EU´s miljøpris i kategorien “Renere teknologi”. I dag er Superwood en del af VKR Gruppen, og produktionen foregår i byen Hampen ved Nørre Snede.

Træet markedsføres i samarbejde med træ-leverandøren, Vida Wood Danmark, og forhandles landet over gennem udvalgte byggemarkeder og tømmerhandler.

Kilde: Superwood.





Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079