23948sdkhjf

Renoveringslysten er fortsat høj - derfor har hver tredje droppet projekter

Danskerne har under coronapandemien haft travlt med boligrenoveringerne, men det seneste halve år har mere end hver tredje boligejer valgt at udskyde projekter.

Det viser en ny Voxmeter-undersøgelse udarbejdet for gulvvirksomheden Timberman.

Selvom renoveringslysten fortsat er høj, sætter mangel på materialer og råvarepriser på himmelflugt ifølge den nye undersøgelse en kæp i hjulet på renoveringsplanerne.

Faktisk har hele 38 procent af danskerne i undersøgelsen, som har haft renoveringsplaner det seneste halve år, udskudt disse boligforbedrende tiltag som konsekvens af prisstigninger og utilgængelige materialer. Samtidig peger 28 procent på, at specifikt prisstigningerne på materialer i høj grad eller meget høj grad påvirker deres renoveringsplaner.

– Vi kan se, at lidt mere end halvdelen i undersøgelsen rent faktisk går med planer om at forbedre eller vedligeholde boligen enten i form af gør-det-selv-projekter eller med hjælp fra professionelle, så renoveringslysten er fortsat til stede i de danske hjem. Dog viser undersøgelsen samtidig, at de bliver bremset i at realisere deres planer, fortæller Mogens Fisker, adm. direktør i Timberman.

Flere faktorer

Det seneste halve år er flere bygge- og anlægsprojekter blevet udskudt eller ligefrem lagt i graven som en følgevirkning af de markante prisstigninger, og nu ser tendensen ifølge undersøgelsen således ud til at have spredt sig til de private forbrugere, der også må grave dybere i lommen for at kunne renovere eller vedligeholde deres bolig.

– Det er næppe gået nogens næse forbi, at det er blevet sværere at skaffe råvarer og dyrere at producere byggematerialer, og at det har medført prisstigninger for såvel professionelle som private. Og det kan naturligvis få nogle danskere til at udskyde planerne, når det kan mærkes på pengepungen, at såvel materialer som arbejdskraft er blevet markant dyrere. Dertil kommer det, at det tilmed også har været en udfordring at skaffe håndværkere, siger Mogens Fisker.

Foruden prisstigningerne på materialer til bolig- og byggeprojekterne peger boligøkonom i Dansk Industri, Bo Sandberg på, at indkomsterne i 2022 har svært ved at følge med de voldsomme generelle prisstigninger, hvilket naturligvis også er en faktor, der påvirker renoveringsplanerne:

– Det er ikke kun byggematerialer, der er blevet dyrere. Vi oplever alle, at dagligdagsudgifter som energi, fødevarer og brændstof er steget markant i pris. Og for boligejerne er renteudgifterne også steget i løbet af 2022. Dermed er der flere fornødenheder, som spiser en større del af danskernes rådighedsbeløb - og det efterlader med matematisk sikkerhed et mindre råderum til alt det resterende, som for eksempel renoveringsopgaver.

Solide opsparinger og høj friværdi

Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev inflationen i august målt til 8,9 pct., mens lønindekset for andet kvartal viser, at lønningerne på det private arbejdsmarked ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er steget med 3,4 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år.

– Det hører med til historien, at der har været 8-9 år med konstant reallønsfremgang forud for 2022. Mange boligejere har også solide opsparinger og friværdi. Men både inflation og økonomisk usikkerhed er kommet pludseligt og giver i øjeblikket de laveste forbrugerforventninger nogensinde. Det gør os tilbageholdende med den fleksible del af privatforbruget. Samtidig er håndværkerfradraget afskaffet og energirenoverings-puljer som for eksempel bygningspuljen kan være ret bureaukratisk at få adgang til, siger Bo Sandberg og tilføjer:

– Det er dog positivt, at flertallet af de medvirkende med renoveringsplaner har kunnet gennemføre disse. Og forhåbentlig kan flere af de udskudte renoveringsprojekter i stedet realiseres i 2023 eller 2024, hvor der måske ikke er helt så lang ventetid på at få en håndværker, og hvor toppen forhåbentlig også er taget af materialeprisstigningerne, selvom der naturligvis ikke kan gives garantier.

Om undersøgelsen

  • Forbrugerundersøgelsen er foretaget af Voxmeter i perioden 8. august til 21. august 2022 på vegne af Timberman, og der er indsamlet data fra 2.005 nationalt repræsentative respondenter, som bor i ejer- eller andelsbolig.
  • Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse ved brug af Voxmeters CAWI-system blandt tilfældigt udvalgte respondenter, og data er indsamlet efter nationalt repræsentative kvoter på køn, aldersgruppe og region.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079