23948sdkhjf

Energipriserne fyrer op under boligejerne

Ny undersøgelse viser, at fire ud af ti boligejere enten har energiforbedret hjemmet eller har planer om at gøre det som direkte reaktion på de stigende energiudgifter

Siden Ruslands invasion i Ukraine er energipriserne steget kraftigt. Det påvirker nu danskernes investeringer i deres bolig og det vil smitte positivt af på aktivitetsniveauet i byggeriet

I en spørgeundersøgelse, som YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, siger næsten fire ud af ti boligejere (38 pct.), at de enten har energiforbedret deres hjem, eller har planer om at gøre det, på grund af de markant højere priser olie, gas og strøm.

- De stigende strøm og varmeregninger har sat fut under danskernes lyst til at energiforbedre deres bolig, konstaterer boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen, i en pressemeddelelse.

Flest har planer om at udskifte olie- eller naturgasfyr og etablere en anden varmekilde, skifte til energiruder og lægge mere isolering på loftet, viser undersøgelsen, hvor man må afgive flere svar.

9 pct. svarer ”ved ikke” i undersøgelsen, hvor over 1.000 boligejere har deltaget, mens 58 pct. ikke har energiforbedret eller vil forbedre deres bolig på grund af de stigende energipriser.

Hos portalen 3byggetilbud.dk har man en kraftig stigning i antallet af henvendelser om energirenoveringer. Det oplyser projektleder Nynne Groth Hallander.

- Ja, mon ikke. Og vi oplever, at energirenoveringer skal laves – lige meget hvad. Særligt interessen for solceller accelererer med rekordmange henvendelser, forklarer hun.

Flere unge laver energiforbedringer

Undersøgelsen fra YouGov og Home viser også, at det er blandt mandlige boligejere, at interessen for at energiforbedre boligen spirer mest. 42 pct. af mændene siger ja til energirenoveringer, mens det er 34 pct. blandt kvinderne.

De yngre boligejere op til 29 år er også langt mere varme på at energiforbedre hjemmet, 55 pct., end mere modne boligejere. Blandet de 40-49-årige er det for eksempel 31 pct., der svarer ja til, at de allerede har eller har planer om at energiforbedreboligen på grund af de stigende priser.

- Det kan skyldes, at de lidt ældre boligejere på et tidligere tidspunkt har været i gang med de energivenlige tiltag, mens de yngre boligejere endnu ikke er nået så langt i ejerskabet. Det kan være svært både at få råd til at købe boligen og lave relativt dyre forbedringer, som kræver lidt friværdi, vurderer Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Udsigten til at spare penge er drivkraften

En anden undersøgelse fra YouGov, for Danske Bank og Realkredit Danmark, viser også, at boligejerne især er drevet af muligheden for en økonomisk gulerod ved energiforbedringer – og det har de stigende energipriser bestemt ikke ændret på.

62 pct. af boligejerne svarer udsigten til at spare penge på energiregningen som deres 1. prioritet.

21 pct. af de adspurgte har indeklimaet som deres 1. prioritet i forhold til at energirenovere. ’At bidrage til den grønne omstilling’ og ’salgsprisen’ er nede på en henholdsvis tredje- og fjerdeplads, viser undersøgelsen.

Solceller hitter

Solcellemarkedet har været turbulent gennem årene. Fordelagtige skatteordninger blev fjernet, og det betød et naturligt dyk i interessen. Men det er vendt nu.

- Vi har i år generelt oplevet en øget efterspørgsel på solceller. Med de stigende elpriser er denne efterspørgsel eksploderet med tusindvis af henvendelser, og vi har i august slået rekord i antallet af henvendelser om solceller, fortæller projektleder hos 3byggetilbud.dk Nynne Groth Hallander.

Hun mener, at solceller er aktuelle som aldrig før hos boligejerne, fordi de ønsker at være uafhængige af ændringer i energimarkedet:

- De voldsomt stigende energipriser kan mærkes direkte på pengepungen nu. Vi ser også, at flere får elbiler og varmepumper, som solcelleanlægget producerer elektricitet til, forklarer Nynne Groth Hallander, der har en klar forventning om, at interessen for solceller også vil være stor fremover.

Varmepumper og jordvarme ligger også højt på dem grønne ønskeliste, oplyser 3byggetilbud.dk

Populære energiforbedringer

Boligejerne har især fokus på disse energiforbedringer:

  • Udskifte olie- eller naturgasfyr og etablere en anden varmekilde
  • Skifte til energiruder
  • Isolere ydervægge
  • Isolere tag eller loft
  • Isolere gulv

Kilde: YouGov for home, juli 2022

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Med hjælp fra en Teleskopkran rejser 27-årig tømrermester træelementhuse i lange baner
Nordic Wood Industries styrker bestyrelsen med erfaren profil
Indretningskoncern rekrutterer tungt branchenavn
Træfolk: Pluk nemme CO2-gevinster med mere træ i byggeriet
Bygma Frederiksværk sætter gammel kending i direktørstolen
Fra kontingent i en cigarkasse til 67.000 tilskuere og et velkendt brand: Organisationer hylder Skills
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.188