23948sdkhjf

Salg af trætjære tillades

Miljøstyrelsen er indstillet på at tillade, at salg og anvendelse af fyrretrætjære kan fortsætte på de hidtidige vilkår - også efter 1. september 2006.
Trætjære har en lang række anvendelser til overfladebehandling af træværk i huse og både. Det var derfor med stor bekymring at både hobbyfolk, professionelle samt Center for Bygningsbevaring sidste sommer modtog beskeden om at handel og anvendelse af trætjære efter 2006 kun kunne ske efter dispensation.

Forbudet var en følge af det såkaldte biociddirektiv, der blev implementeret i dansk lovgivning i 2000.

Er trætjære et biocid?
Der er en vis uklarhed om, hvorvidt trætjære er et biocid (dvs. et bekæmpelsesmiddel mod råd og svamp) eller et overfladebehandlingsprodukt (som virker ved at forhindre vandindtrængning i træ).

Derfor har Nordisk Ministerråd og de nordiske medlemslande startet en undersøgelse for at belyse trætjæreprodukters eventuelle virkning som biocid. Undersøgelsen forventes afsluttet i 2006 og vil derefter kunne danne grundlag for fælles beslutning i EU, om disse produkter hører til under biociddirektivet eller ej.

Fordi undersøgelsen stadig er undervejs, og snart færdig, er Miljøstyrelsen indstillet på at tillade, at salg og anvendelse af trætjære kan fortsætte på de hidtidige vilkår også efter 1. september 2006.

Dog skal spørgsmålet om udfasning tages op igen, når der foreligger et resultat af undersøgelserne om trætjæres virkning som biocid.

Hvis undersøgelsen ikke giver et generelt svar men konkluderer, at biocidvirkningen varierer fra produkt til produkt, må producenter, importører og forhandlere forvente at blive mødt med et krav om at dokumentere, at netop deres produkt ikke har virkning som biocid, også selv om produkterne ikke markedsføres med en kemisk biocidvirkning.

Du kan læse mere om sagen om trætjære på http://www.trae.dk/

Kilde: Træ er Miljø.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063