23948sdkhjf

Marmormolen bliver råhusentreprenørs træ-debut

LM Byg har gennem de sidste 37 år opført råhuse, især i beton og stål. Byggeriet af Marmormolen bliver LM Bygs første råhus i træ

Selvom LM Byg har opført råhuse i tæt på fire årtier, står de nu overfor en ny opgave. Råhusentreprenøren skal nemlig op AP Ejendommes nye erhvervsdomicil i Nordhavn, Marmormolen, i træ.

Det LM Bygs første opgave med et råhus, der næsten udelukkende består af træ.

- Der er ikke to råhuse, der er ens. Derfor er råhusbyggeri altid et spørgsmål om håndværk, faglighed, erfaringer og forståelse for at skabe en solid konstruktion, som bygningen kan hvile på. Det gør sig gældende uanset om råhuset er skabt af traditionel- eller CO2-nedsættende beton, stål eller som ved Marmormolen, af træ, siger adm. direktør i LM Byg, Per Semmling, der er stolt over at have fået opgaven.

Marmormolen kan med sine 28.000 kvm, otte etager og en højde på 36 meter bryste sig af titlen som et af Danmarks højeste træbyggerier.

- Alene skalaen af projektet gør opgaven udfordrende og kompliceret. At trækonstruktionen ikke blot skal bære bygningen, men også er et fremtrædende element i indretningen, stiller yderligere krav til udførslen, fortæller Per Semmling.

Måneders research

For at gøre sig klar til opgaven har LM Byg kastet sig ud i flere måneders research.

-Vi har været i dialog med træleverandører over hele Europa, vi har allieret os med nogle af Danmarks førende rådgivende ingeniørvirksomheder, og har igennem god sparring i fællesskab udarbejdet en strategi med hensyn til håndteringen af træ, siger Per Semmling.

LM Bygs adm. direktør fortæller videre, at teamet undervejs har blotlagt de forskelle, der er på at arbejde med træ versus beton. For eksempel skal der udarbejdes en fugtstrategi for trækonstruktionen, og styrkeklasserne er også anderledes.

-Der er en del teknologi omkring træ, som vi har skullet omstille os til, og en masse beregningsteknik som vi har skullet lære. Derudover har vi indgået et tæt samarbejde med en erfaren leverandør, som assisterer os i opførslen af råhuset, og samtidig lærer opsætningsteknikkerne fra sig til vores folk – lidt ligesom en god gammeldags mesterlære, forklarer Per Semmling.

AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, der er bygherre på projektet, ser frem til byggeriet af de kommende træråhus.

-Det er AP Ejendommes ambition, at Marmormolen markerer en ny retning for byggeri, og kommer til at sætte standarderne for, hvor stor en rolle træ fremover kommer til at spille i opførelsen af store erhvervsejendomme, udtaler adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

LM Byg

LM Byg A/S er et danskejet entreprenørselskab med speciale inden for beton- og råhusentrepriser samt hoved- og totalentrepriser

LM Byg udfører alle former for opgaver inden for råhusbyggeri, herunder pladsstøbte betonkonstruktioner, montage af betonelementer, trækonstruktioner og stålkonstruktioner

LM Byg blev stiftet i 1987 og beskæftiger over 250 funktionærer og specialiserede betonarbejdere

I dag er LM Byg en del af Pihl Koncernen sammen med søsterselskaberne Pihl & Søn A/S og BNS A/S

LM Byg

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094