23948sdkhjf

Træet upåvirket af fire års "flyverust"

Et sommerhus ved Vestkysten er beklædt med Superwood, og det har bevist sine egenskaber under meget barske forhold.
De rustfrie beslag har alle fået en kedelig rød-brun kulør. Men brædderne på facaderne ser stadig ud som nye og har ikke rokket sig en millimeter.

Stedet er et sommerhus, der ligger et stenkast fra Vesterhavet ved Bjerre-gård Strand syd for Hvide Sande. Et område, hvor der ofte er havgus og ofte blæser en meget saltholdig vind, der lokalt kaldes for ”flyverust”.

I dette barske klima blev sommerhuset for fire år siden renoveret, og som et forsøg blev alle facaderne udvendigt beklædt med den nye danske opfindelse inden for miljøvenlig træimprægnering, Superwood.

Det er første gang, at Superwood er blevet testet ”in natura” under så ekstreme forhold i så lang en tidsperiode, og resultatet er meget positivt. Træet har nemlig overhovedet ikke givet sig eller slået sig - og der er ingen spor af råd eller svamp.

- Flere af nabosommerhusene blev på samme tidspunkt beklædt med traditionelt trykimprægneret træ, og her er der tydelige tegn på, at træet har givet sig, fortæller tømrermester Emil Thomsen fra Nørre Snede, der udførte arbejdet med at beklæde sommerhuset med Superwood.

Superwood er nordisk gran, der er behandlet ved hjælp af en speciel høj-tryksteknologi, som imprægnerer helt uden brug af tungmetaller og uden at efterlade organiske opløsningsmidler i træet.

Ud over de miljømæssige fordele giver denne teknologi også en række praktiske fordele, der gør træet hurtigere at arbejde med. Træet er således tørt straks efter imprægneringen, og det betyder, at vægten er lavere, så træet er lettere at transportere og arbejde med.

Når det er tørt, kan man også male det straks, så man slipper for at vente på, at det først skal tørre. Der er heller ikke behov for at grunde træet mod råd og svamp, før det skal males, da det er gennemimprægneret med svampedræbende fungicid helt ind til kernen. Og da Superwood ikke indeholder tungmetaller og organiske opløsnings-midler, må det bortskaffes som ganske almindeligt brændbart affald.

SuperWood markedsføres i samarbejde med træ-leverandøren, Vida Wood Danmark, og forhandles landet over gennem udvalgte byggemarkeder og tømmerhandler.

Kilde: Vida Wood.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109