23948sdkhjf

Kostbart tømmer fra regnskoven finansierer russiske lejesoldater

Det værdifulde tømmer eksporteres blandt andet til Europa

Som betaling for støtte til regeringen i den Centralafrikanske Republik, CAR får russiske soldater fra Wagner-gruppen betaling fra salg af kostbart tømmer. Skovhugsten i den miljøfølsomme regnskov følger ikke de normale retningslinjer, men alligevel ender en del af tømmeret i Europa.

Det skriver Politiken på baggrund af en afdækning, som avisen, det undersøgende journalistiske netværk EIC og den franske ngo Openfacto har foretaget de seneste måneder i projektet ”All Eyes on Wagner”.

De første russere kom til Den Centralafrikanske Republik i begyndelsen af 2018, blot et års tid efter at den franske hær havde trukket sig ud efter et årelangt mislykket forsøg på at stoppe borgerkrigen. Wagner-gruppens mission var at uddanne og yde kampstøtte til landets militær, der fortsat ligger i konflikt med irregulære væbnede grupper, skriver Politiken.

Wagner-gruppen

Wagner-gruppen eksisterer ikke i juridisk forstand: Der findes intet selskab af det navn. Wagner er det navn, der bruges til at beskrive dels den private russiske militærgruppe og dels den galakse af selskaber, der kontrolleres af Jevgenij Prigosjin i de lande, hvor lejesoldater er indsat. Ud over udvinding af råstoffer arbejder selskaberne blandt andet med online-propaganda.

Kilde: Politiken

Der er firmaet Bois Rouge (Den Røde Skov, red.), der har bånd til Wagner-gruppen, som i 2021 landede en skovningsaftale med vilkår som er mere fordelagtige end dem andre tømmerselskaber skal følge

Politiken skriver, at det værdifulde tømmer blandt andet eksporteres til Europa. Men tømmeret omlastes og bearbejdes flere gange undervejs til kunderne, og Bois Rouge har ikke ønsket at svare på, hvilke lande der køber deres træ.

Læs hele artiklen her (kræver abonnement på Politiken)

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078