23948sdkhjf

Fem fejrer 175 år hos Bygma

Hos Bygma er der dømt store jubilæumsdag d. 1. august, hvor fem ansatte tilsammen runder 175 år i den familieejede byggecenterkæde.

25-års jubilar med interesse for erhvervsbeklædning og Star Wars

Trods sine kun 42 år kan Morten Sindalsen fejre 25-års jubilæum som sælger i Bygma Frederikshavn.

Som helt ung drømte Morten om at blive tømrer. Hans far er håndværker og Morten havde ofte været med på værkstedet, så han tænkte, at han ville gå samme vej. Men da han skulle træffe uddannelsesvalg efter handelsskolen, faldt valget på en læreplads inden for butik i Bygma Sæby. Faktisk startede Morten Sindalsen allerede som arbejdsdreng i sin skoletid samme sted.

Morten fik hurtigt smag for at sælge, og i læretiden blev han glad for den brede kundekontakt, der fulgte med at vejlede kunderne om boremaskiner og byggematerialer. Efter elevtiden blev han ansat som sælger i butikken, hvor han de kommende år gjorde sig en masse nyttige erfaringer.

Men Morten ville gerne noget mere. Og i 2005, blev han overflyttet til Bygma Frederikshavn, hvor der netop var bygget ny håndværkerbutik.

– Jeg havde et ønske om at komme til at arbejde mere med erhvervskunder, og det føltes som et naturligt næste skridt, at komme til at handle med de professionelle håndværkere, forklarer han.

I Bygma Frederikshavn fik Morten Sindalsen lov til at opbygge en helt ny beklædningsafdeling, og i dag består hans arbejde blandt andet i at bemande tøjafdelingen, ligesom han står for indkøb og logistik i proff-butikken, og har ansvar for malingsprodukter.

– Det er utroligt motiverende at se butikken vokse år for år, siger han og fortsætter:

– Vi har mange faste kunder og – med fokus på godt købmandskab – har jeg rammer og fleksibilitet til at gøre en god handel for begge parter. Det er med til at gøre arbejdet spændende.

25 år i ønskejobbet

Kæthe Yvonne Paulsen, der er specialist i debitor-bogholderiet i Bygmas Region Syd & Fyn har ligeledes 25-års jubilæum den 1. august.

Kæthe har altid vidst, at hun ville arbejde på kontor og udføre administrative opgaver. Derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse, da hun blev udlært som kontorassistent i et elektronikfirma i Sønderborg.

Ung og sprudlende i midten af 20’erne sagde Kæthe sin stilling op, og tog et sabbatår, da hun havde brug for nye oplevelser. Hun tilbragte ni måneder i kiosken på ”spritbåden”, der dengang sejlede fra Aabenraa til Tyskland.

Der gik imidlertid ikke mere en ni måneder på båden, før Kæthe indså, at hun skulle tilbage og arbejde med lige netop det hun elsker, nemlig debitor-bogholderi, hvorfor hun ihærdigt gik i gang med at søge stillinger. Hun sendte en uopfordret ansøgning til Voetmanns Trælast, der senere skiftede navn til Bygma Aabenraa, og til Kæthes store glæde var hun heldigvis den rette kandidat for virksomheden.

Kæthe fortæller, at rollen som kontorassistent har ændret sig i årenes løb.

– Dengang bestod mit arbejde primært i at udføre kasseopgørelser, bogføring, bankafstemninger mv. Da Voetmann blev en del af Bygma, blev jeg ansat som kontorassistent, og da Bygma centraliserede funktionerne i det nuværende Shared Service Center blev vi færre ansatte. I dag er vi en mindre debitorgruppe, der arbejder for Region Syd & Fyn med i alt 4 ansatte, hvor vi alle er debitor-specialister.

Når Kæthe ser tilbage på de 25 år i Bygma, er der ingen tvivl om, at der er mange gode oplevelser med kollegaer og kunder, som hun altid vil huske. Kæthe nyder det gode sammenhold og de mange gode kollegaer, som hun er tæt knyttet til.

– Kæthe er ikke kun ”smilende i telefonen” hun har også til tider ”lyd” på, så der i passende situationer bliver grinet sammen med kunder og kollegaer. Man går som kollega aldrig forgæves til Kæthe med et spørgsmål, hvad enten det omhandler faglighed eller almene husråd om bagning. Fagligt har hun heldigvis også den rigtige kasket der gør, at man ikke lige løber om hjørner med hende, siger Matthias T. Andresen, debitorchef, om jubilaren.

Fra fejedreng til fuldblods-sælger

Når Niels Peter Nielsen som 41-årig allerede kan fejre 25-års jubilæum i den samme virksomhed, er det, fordi han direkte fra skolen kom i mesterlære i Jelling Trælast, som i dag hedder Bygma Jelling.

– Da jeg havde afsluttet 10. klasse, syntes byggebranchen som et fornuftigt valg. Min familie var i gang med en ombygning derhjemme, og handlede ofte på den lokale trælast. Det var derfor oplagt at søge ind her, da de manglede en elev. Og sådan blev det, siger Niels Peter, der efter han var udlært blev fastansat i butikken.

– Vi havde et rigtig godt team med nogle fantastiske kollegaer. Forretningen blev opdelt i byggemarked og håndværkerbutik, og de første år betjente jeg primært de private kunder. Men da Bygma Jelling nogle år senere åbnede en afdeling i Vejle, der var rettet mod håndværkerne, så jeg det som min næste udfordring, fortæller Niels Peter Nielsen.

De første år i Vejle var præget af en pionerånd.

– Vi havde til huse i en hal med en lille butik i det ene hjørne, hvor jeg i starten stod alene med ansvaret i en 3-måneders periode, siger Niels Peter og fortsætter:

– Som 21-årig betød det en meget stejl læringskurve. Jeg må indrømme at jeg var lettet da min nuværende chef Allan Damgaard startede, og vi sammen kom til at bemande Vejles mindste håndværkerafdeling. Vi har haft et super godt samarbejde lige siden.

Hele branchen var inde i et opsving, men pludselig kom finanskrisen.

– Fra den ene dag til den anden, blev der meget stille, husker Niels Peter Nielsen.

– Men virksomheden kom jo heldigvis godt igennem. Forretningen voksede, skiftede navn til Bygma Vejle og flyttede i 2011 til nyrenoverede lokaler på Ibæk Strandvej. I dag er jeg stolt af, at vi er blevet så stærke, at jeg ikke behøver at forklare hvem Bygma er.

50-års jubilaren der alligevel ikke ville på efterløn

Søren Damsgaard Sørensen kan fejre intet mindre end 50 år på sin arbejdsplads Bygma Galten den 1. august 2022. Efter 44 år som sælger, arbejder han nu som servicemedarbejder hver 2. lørdag og på fuld tid, når kollegaerne holder ferie.

Søren tog realeksamen på Gyvelhøjskolen i Galten og begyndte i en læreplads som elektriker, der på det tidspunkt syntes at være hans kald. Men det føltes alligevel ikke helt rigtigt. Noget andet måtte ske. Søren var en ung mand med drive, og han fik i stedet arbejde hos den lokale gartner. Men til trods for at Søren kommer fra en landmandsfamilie og har stor passion for jordbrug, tog han ikke imod gartnerens tilbud om at lade ham stå i lære i gartneriet.

I sommeren 1972 da Søren netop var fyldt 18 år, stødte han tilfældigt ind i en tidligere klassekammerat, der fortalte at de manglede en elev i tømmerhandlen i Galten. Det vi i dag ville betegne som et uformelt ’kaffemøde’, resulterede i en elevplads hos tømmerhandlen, der i 2004 blev overtaget af Bygma og kom til at hedde Bygma Galten. Elevpladsen viste sig at være til stor glæde for både Søren og Bygma Galten, for han er stadig på arbejdspladsen efter et halvt århundrede.

Når Søren ser tilbage på sine 50 år i Bygma, er det de mange gode oplevelser med kollegaer og kunder, som har printet sig i erindringen. Han husker også de store positive forandringer der skete, efter at tømmerhandlen kom på Bygmas hænder.

– Det var intet mindre end skelsættende, da processer og systemer som før blev udført manuelt, nu blev automatiseret. Det gjorde livet lettere for os alle. Desuden skabte det stor tryghed at vi nu var danskejede i stedet for finsk som tidligere, siger han.

Som 62-årig stod Søren Damsgaard Sørensen for at gå på efterløn; fritidslivet kaldte. Men i dag 6 år senere, er han stadig ansat i Bygma Galten. Han valgte indledningsvis at arbejde hver anden lørdag, men lige siden har han også dækket ind på fuld tid, når kollegaerne skal på ferie.

– Det var svært for mig at sige endegyldigt stop, så da jeg fik tilbud om at fortsætte, sagde jeg ja. Det gav mig en rigtig god mavefornemmelse, siger jubilaren, der har en stor stjerne hos chefen.

– Faktisk var det win-win at lade Søren fortsætte, siger Bygma Galtens direktør Jakob Svendsen.

– Søren har altid været meget dedikeret til jobbet; selv efter mange års ansættelse. Han er ’firmaets mand’ og siger aldrig nej til en opgave. Han er hjælpsom og rar over for kollegaerne, og nogle kunder kommer fast på de lørdage, hvor de ved at Søren er på arbejde. Og så har han jo stadig ’sult’ på at holde sig i gang.

Et halvt århundrede med værktøj

Også Jan Christiansen kan den 1. august fejre 50 år hos Bygma. Da han som 16-årig gik ud af skolen, ville han egentlig gerne have fundet læreplads som tømrer, men hans far mente, at byggecenterbranchen var et bedre match, og Jan Christiansen har aldrig fortrudt, at han valgte at lytte til den vurdering.

– Jeg havde en rigtig god læretid, hvor jeg sideløbende gik på handelsskole fire dage om ugen. Tømmerhandlen, som senere blev en del af Bygma, var en af byens førende og jeg lærte en masse, som jeg har kunnet tage med mig videre, fortæller jubilaren

Et af karrierens højdepunkter var da Jan fik mulighed for at komme i praktik på et savværk i Boden i Nordsverige. Det var med sommerfugle i maven at han sad på stationen i en lille svensk flække med en tommestok i hånden, så han kunne blive genkendt af savværkets direktør, der kom for at hente ham. Men det var med rank ryg at han, tre måneder senere, igen drog mod Kolding en masse erfaring rigere og med en stor viden om forarbejdning af træ.

En anden god oplevelse stammer fra dengang Jan blev udset til at vælge værktøj til fire forskellige væresteder i Kolding.

– Det var en sjov og spændende opgave at være med til at definere de opgaver, brugerne af stedet kunne løse med forskellige typer af værktøj. Og i tillæg fik vi en ordre på levering af en terrasse med opbygning og møblement til et af værestederne, fortæller han.

Jan Christiansen blev udlært i 1975, hvorefter han tog med Søværnet til Grønland som en del af sin værnepligt. Herefter vendte han tilbage til Grønborg Tømmerhandel, nu som fastansat i det daværende byggemarked med ansvar for indkøb af beslag og el-værktøj. Gennem årene udviklede Jan sin rolle fra at være ’ekspedient’ til at være ’sælger’ med en bred portefølje. I dag har han fortsat ansvar for indkøb af el-værktøj og betjener primært håndværkskunder. Bygma Kolding er flyttet til nye lokaler på Gejlhavegård og Jan er den, der åbner butikken hver morgen kl. 6.30.

Når Jan Christiansen er blevet i den samme virksomhed i nu 50 år, skyldes det for en stor del de gode kollegaer og et arbejdsliv, hvor der er højt til loftet. Han nævner også de mange gode kunder, hvoraf nogle endda er kommet i forretningen siden dengang Jan stod i lære, og også chefen sætter stor pris på den erfarne medarbejder.

– Jan er meget loyal og pligtopfyldende. Han er et stort aktiv som ’vidensbank’ især inden for værktøj og el-værktøj, siger butikschef Tommy Ravn, der fortsætter:

– Han har været en god, loyal kollega over for både virksomheden og mig i de mere end 25 år, vi har arbejdet sammen, og han tilpasser sig altid teamet på en positiv måde. Stor respekt for Jans arbejdsindsats herfra.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094