23948sdkhjf

Forbruget af træ i byggeriet er steget med 20 procent

Mængden af træ i dansk byggeri er vokset siden 2020. Det viser en ny måling fra foreningen Træ i Byggeriet. Udviklingen begrundes med en øget bevidsthed om de klimamæssige fordele

Anvendelsen af træ i byggeriet vokser fortsat. Ifølge foreningen Træ i Byggeriets performanceindikator, der måler mængden af træ anvendt i dansk byggeri, blev der sidste år brugt næsten 1,7 mio. kubikmeter træ sammenlignet med knap 1,4 mio. kubikmeter i 2020. Stigningen svarer til cirka 20 procent.

Kigger man i stedet på andelen af træ i forhold til væksten i byggeriet er udviklingen dog mere beskeden. Ifølge performanceindikatoren voksede andelen af træ i det samlede byggeri fra otte til ni procent sidste år, mens andelen af træ i boligbyggeriet fortsat udgør 11 procent.

- Bygge- og anlægssektoren bevæger sig så småt i den rigtige retning, og selvom den samlede byggeaktivitet målt på påbegyndt byggeri steg kraftigt i 2021, så steg andelen af træmaterialer også. Men det er også en nødvendig udvikling. For med ansvar for mere end 30 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark er byggeriet nødsaget til at nedbringe sit enorme aftryk, og her udgør træ et særdeles effektivt middel til at reducere den klimabelastning, forklarer sekretariatsleder for Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

Gavner grøn omstilling

Lauritz Rasmussen ser også flere positive tiltag for at fremme den grønne omstilling i dansk byggeri, eksempelvis kravet om livscyklusanalyser i det kommende bygningsreglement:

- I 2023 vil kravet til bygningers klimapåvirkning for bygninger over 1.000 kvm. være max 12 kilo CO2 pr. kvm. om året. Det er desværre alt for lempeligt og vil kun i et begrænset omfang ændre byggeriets valg af materialer til mere bæredygtige af slagsen. Først når kravene gradvist bliver strammet i 2025 og 2027, vil vi begynde at se ændringer, men det er efter vores vurdering alt for sent - især når vi allerede har bæredygtige byggematerialer på hylderne, siger Lauritz Rasmussen, der håber, staten og kommunerne vil gå forrest i bestræbelserne på mere bæredygtigt byggeri ved for eksempel at bygge efter den frivillige klasse på otte kilo CO2 per kvadratmeter om året allerede fra 2023.

Brandsikkerhed bremser træ

Mens der som oftest trædes med lempe, når der skal stilles krav til byggematerialers klimaaftryk, forholder det sig anderledes på andre lovområder, fortæller Lauritz Rasmussen og peger blandt andet på kravet om brandsikkerhed:

- Særligt brandregulativer udgør en af de suverænt største udfordringer for træbyggeri herhjemme. Modsat betonbyggerier – hvor man blot kan anvende en præaccepteret løsning – er man ved træbyggerier stort set tvunget til at dokumentere al brandsikkerhed fra bunden, og det gør det selvsagt mindre attraktivt at anvende træmaterialer, siger han og tilføjer:

- Vi har derfor et ønske om, at man fra Christiansborgs side kigger nærmere på de præaccepterede løsninger, vi har for andre byggematerialer, og afsøger mulighederne for at lave lignende, på forhånd godkendte løsninger til træmaterialer. For som det er nu, er det typisk en tungere og mere langsommelig proces at bygge med træ.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11