23948sdkhjf

Bomstærke spær fra de finske skove

Miljørigtige spær af lamineret gran og fyr fra Finland bærer spænd op til 24 meter i bredden uden understøttelse. Spærene er lige velegnede til store halbyggerier og til spændende boligbyggeri.
Der er etableret en ny og solid forbindelse fra dybt i de finske nåletræsskove direkte til den danske byggebranche.

Den finske trækoncern Moelven producerer en bomstærk og formstabil bjælke af finérlimet gran og fyr, som er fremragende til spærkonstruktioner. Den lille virksomhed Lamelspær ApS har på bare to år sikret lamélspærene en støt voksende position på det marked, der ellers domineres af spær af stål og limtræ.

Produktchef Flemming Ahlgreen hos Lamelspær ApS fortæller, at lamélspærene med hensyn til styrke, fleksibilitet og formstabilitet ligger fuldt på højde med spær af stål og limtræ:

- Man kan projektere spærkonstruktionen i de samme dimensioner, som kræves for spær af stål, og alligevel arbejde med spænd helt op til 24 meter, uden at det er nødvendigt at understøtte tagkonstruktionen. Spærene bærer tagets samlede vægt fra væg til kip, sådan at hele bygningens volumen kan udnyttes fuldt ud, siger Flemming Ahlgreen og fortsætter:

- Lamélspærene er uovertrufne til store halbyggerier, hvad enten det gælder idrætsfaciliteter, produktionshaller, maskinhaller eller staldbygninger. Og lamélspærene giver spændende arkitektoniske muligheder i alle former for boligbyggeri, fordi de kan placeres uafhængigt af rumadskillelserne uden brug af bærende vægge til at understøtte.

Spærkonstruktionen i naturmaterialer indgår som et smukt, arkitektonisk element i byggeriet.Prismæssigt er lamelspærene konkurrencedygtige, fordi træet er et forholdsvis prisbilligt råmateriale, som er taknemligt at forarbejde, og fordi det er nemt og hurtigt at montere spærelementerne på det i forvejen støbte fundament.

Små og mellemstore spær rejsen uden brug af kran, og fordi det nu engang er nemmere at sømme i træ end at svejse i stål, er det snildt at fastgøre for eksempel rørføringer og elektriske installationer og nemt at koble det nye byggeri sammen med det eksisterende.

Også med hensyn til holdbarhed og miljøvenlighed står de lamélspærene til topkarakter. Træ ruster ikke og skal derfor ikke overfladebehandles på samme måde som stål.

Med de rigtige forholdsregler mod fugt undgår man angreb af råd og svamp. Modsat stål kollapser træ ikke umiddelbart ved brand, det sker først efter en bestemt og forudsigelig periode.

Den finske træindustri baseret på gran og fyr arbejder efter avancerede fæld-og-plant principper, som på mægtige arealer ejet af tusindvis af private skovejere sikrer, at der også om fem og ti og 50 år er naturlige råvarer til alt det, godt træ kan bruges til alt - lige fra møbler til avispapir til spær med stor styrke, fleksibilitet og formstabilitet.

Kilde: Lamelspær ApS.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062