23948sdkhjf

EU-miljøministre vil med importkrav komme skovrydning til livs

Ifølge miljøminister Lea Wermelin bærer Danmark også ansvar for skovrydning, når soja og olie importeres

Når EU importerer kaffe, kakao og palmeolie, må det ikke være på bekostning af træer og skove.

Det er budskabet fra EU's miljøministre, der tirsdag eftermiddag ventes at blive enige om at indføre strengere regler for import af produkter, der er forbundet med skovrydning.

Ifølge den danske miljøminister, Lea Wermelin (S), bærer EU en stor del af ansvaret for skovrydning i verden, når vi importerer alt fra sojabønner til oksekød.

- Vores fodaftryk er globalt, så det skal vores naturpolitik også være. Derfor gør vi det nu ulovligt at købe og sælge produkter, der er associeret til skovrydning og skovforringelse, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

Med de nye krav må de førnævnte produkter fremover kun omsættes på EU's indre marked eller eksporteres, hvis de lever op til nogle særlige kriterier.

Det betyder, at produktet skal være fri for skovrydning og skovforringelse, overholde lovgivningen i producentlandet og være omfattet af en særlig erklæring.

Erklæringen skal indeholde informationer om produktionslandet og geografiske koordinater for de jordområder, hvor varen er produceret.

- Det nytter ikke noget, at vi løfter pegefingeren over for for eksempel sydamerikanske lande i internationale sammenhænge, og samtidig selv bidrager aktivt til en fortsat efterspørgsel efter produkter, som har ført til, at verdens skove forsvinder, siger Lea Wermelin.

Mellem 1990 og 2016 blev 1,3 millioner kvadratmeter skov i verden ryddet. Det er et område svarende til 30 gange Danmarks areal.

Forslaget er en del af EU's grønne pagt, der skal sikre, at der ikke bliver udledt CO2 i 2050.

EU's miljøministre ventes at blive enige om forslaget på et Rådmøde i Luxembourg tirsdag eftermiddag.

Herefter går forslaget videre til forhandlinger med Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen, inden forslaget kan træde i kraft.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078