23948sdkhjf

Bygger rekordhøjt kontorhus af træ og brugte vindmøllevinger

De første gravemaskiner i Aarhus’ sydhavnskvarter er netop gået i gang med opførelsen af det banebrydende byggeri ”Træ”. Et højhus med bærende konstruktioner, gulve, lofter og facade bestående af træ, genbrugstræ og andre bæredygtige materialer vil skyde i vejret.

Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus landets højeste træhus.

– Træ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, i en pressemeddelelse om højhuset.

Byggeriet bliver på i alt 14.850 kvm og er tegnet af Lendager Arkitekter.

Træ vil koste 371 mio. kr. at opføre, står efter planen færdigt i andet halvår af 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet byggeriet med 5 mio. kr. fra byens klimafond.

Brugte vindmøllevinger som solafskærmning

Ud over træ, som er det primære byggemateriale, arbejdes der på en række andre innovative genbrugsmaterialer. Det gælder eksempelvis affaldstekstiler, som bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Beton bruges, hvor den har sin berettigelse og den største effekt i forhold til alternativerne. For eksempel vil der blive anvendt beton i fundamentet og trappekernerne for sikre stabiliteten i højhuset. Hvor det er muligt, vil man dog vil benytte en nyudviklet, CO2-reduceret type af beton.

Om "Træ"

·Træ kommer til at bestå ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggeri på 27 meter (syv etager)

·Træ vil koste 371 mio. kr. at opføre

·Træ bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan

·På grunden rundt om Træ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som eksisterende træer, der ellers skulle være fælder i nærområdet. Adoptivtræerne graves op med rod og genplantes, hvilket forlænger træernes levetid og den tid, hvor de opfanger

·Træ bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende flerbruger kontorfælleskab

Kilde: PFA

På facaden arbejdes der på at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ender typisk i deponi efter endt levetid. Men på det nye højhus vil de finde en ny anvendelse i mange år fremover.

– I Danmark står der mere end 4.000 vindmøller på land og 500 på havet, som har en levetid på cirka 20-25 år. I fremtiden kan vi risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde, siger Michael Bruhn og tilføjer:

– I PFA vil vi gerne bidrage med løsninger og under forudsætning af at vingerne består de sidste brandtest, vil vi give de brugte vindmøller fornyet liv som solafskærmning på Træ.  lda

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11