23948sdkhjf

Forbrugernes syn på økonomien forbliver i kulkælderen

De danske forbrugere ser fortsat mere dystert på deres egen og Danmarks økonomiske situation og fremtid. Det viser Danmarks Statistiks indeks for forbrugertilliden, der er i juni faldet til minus 24,8.

Dermed er indekset på det laveste niveau, Danmarks Statistik nogensinde har set.

Indekset bygger på nogle spørgsmål blandt et repræsentativt udsnit af danskere. Her bliver de spurgt til deres egen og landets økonomisk situation.

De bliver spurgt, om situationen er bedre i dag end for et år siden, og de bliver spurgt, om de tror, at situationen er bedre om et år. Dermed siger indekset både noget om forbrugernes syn på udviklingen det seneste år, men også om deres forventninger til det næste år.

Af tallene for juni kan man læse, at det særligt hele Danmarks økonomi, der bekymrer forbrugerne. Det er i mindre grad deres egen.

Samtidig er der en mere negativ tendens i svarene om, hvordan økonomien har udviklet sig det seneste år, mens svarene om det kommende år er mindre pessimistiske.

Ikke en økonomisk krise

Privatøkonom hos Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen peger dog på, at der kan være forskel på, hvordan forbrugerne tænker, og hvad forbrugerne gør.

- Det er dog vigtigt at understrege, at vi på ingen måde befinder os i en økonomisk krise som finanskrisen, til trods for at danskerne også vurderer dansk økonomi ekstremt negativt, skriver hun i en analyse.

- Ledigheden er fortsat ekstremt lav herhjemme, boligmarkedet holder fortsat stand, og mange danskere har opbygget et vist økonomisk manøvrerum oven på coronakrisen, hvor feriepenge og færre muligheder for at forbruge gav flere penge på kontoen.

- Samtidig ser vi ikke, at forbrugerne for alvor er begyndt at ændre deres forbrugsadfærd.

- Danskerne bruger stadig lige så mange penge som for tre måneder siden, og selv om de får mindre for de penge end tidligere, så understreger det, at vi endnu ikke er begyndt at øge vores opsparinger yderligere i forventning om en økonomisk nedtur forude, skriver hun.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11