23948sdkhjf

BIG-tegnet møbelfabrik har slået dørene op – kom med indenfor

I en skov udenfor Oslo har den nye møbelfabrik The Plus slået dørene op. Det BIG-tegnede byggeri, der består af fire haller, tilhører møbelproducenten Vestre, der med projektet ikke alene har ønsket at skabe et velfungerende produktionssite med tilhørende offentlig park og oplevelsescenter, men også en bæredygtig møbelfabrik, der kan danne forbillede for fremtidens produktionsfaciliteter. 

– Sammen med Vestre har vi skabt en fabrik, der stiller hele processen bag møbelfremstilling til åbent skue og gør den til omdrejningspunktet i bygningen. I stedet for at frygte industrispionage ønsker fabrikken at vise og dele deres viden for at hjælpe med at fremskynde den globale overgang til grøn produktion, fortæller Bjarke Ingels, grundlægger og kreativ direktør i BIG.

– Det smukke ved The Plus, der er konstrueret af lokalt træ og drevet af lokal vandkraft, ligger i dens klarhed. Den store plusform er udtænkt som et skæringspunkt mellem en vej og en produktionslinje, der forbinder alle aspekter af fremstillingen. Den gennemgribende gennemskuelighed giver gæster og skovgængere indblik i hele fremstillingsprocessen samtidig med at Vestres medarbejdere dagligt kan glædes over at arbejde midt i skoven, fortsætter arkitekten.

The Plus består af fire produktionshaller: et lager, en farvefabrik, træfabrik og samlingshal der samlet danner en plusform. Sammensætningen muliggør ifølge bagmændene et effektivt, fleksibelt og transparent workflow mellem produktionsenhederne og gæsternes besøgsoplevelse. Som et procesdiagram er al interiør organiseret efter farven på hver maskine, der flyder ud på gulvet og danner en farvebane, der viser produktionsforløbet.

Gårdhave med indsigt

Hjertet i The Plus leder besøgende ind i udstillingerne Vestre Energy og Clean Water Center, hvor publikum kan lære om energi, vand og cirkulært design. Et logistikkontor med adgang til alle fire produktionshaller gør det muligt for de ansatte på Vestre at koordinere logistik og cirkulation på den mest effektive måde. Det centrale midtpunkt omkranser en offentlig, cirkulær gårdhave, hvor Vestres kollektion af udendørsmøbler vil blive vist frem og ændret i takt med årstidernes skiften. Gårdhaven fungerer også som et panoptikon for både besøgende og ansatte, da man herfra kan få et indtryk af hele produktionsprocessen.

Inde i produktionshallerne, har hver længe vredne lofter, der stiger ved gavlene og derved giver plads til store vinduespartier, hvilket giver et flot kig ind i produktionshallerne udefra og samtidig kan man indefra se ud i den smukke skov. Gennem farve- og træfabrikken, der ligger modsatrettet, løber en parallel udvendig og indvendig trappe, der spejles i vinduespartierne. Den er tilegnet besøgende og ansatte, der har lyst til at bevæge sig op og ned i og langs bygningen, mens man ser på produktionsprocesserne indenfor.

– Legeglæde, demokrati og bæredygtighed er kernen i Vestre-brandet og alt, hvad de producerer. Vores farverige træfabrik i midten af de norske skove omgivet af 300.000 m2 offentlig skovpark, hvor de lokale kan komme og opleve de gigantiske Vestre-møbler, er om noget indbegrebet af denne filosofi, siger David Zahle, Partner i BIG.

I billedhjulet øverst i artiklen kan du se flere billeder fra fabrikken. 

Redaktionen/tib

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078