23948sdkhjf

Fire måneders fabrikslukning sender bundlinjen til bunds, men møbeldirektør har haft vigtigere ting på sinde

Møbelproducenten Core One fik i fjor barberet godt 10 mio. kr. af bundlinjen, der endte på et beskedent plus. For medejer og direktør Peter Flaskager Laursen har det imidlertid ikke været økonomien, der det seneste år har givet anledning til de største bekymringer.

Virksomheden, der har hovedsæde i Ikast og produktion på egen fabrik i Vietnam, oplevede nemlig pandemiens konsekvenser på nærmeste hold, da et smitteudbrud i sommeren satte gang i en nedlukning af landet.

– Da vi kom til slutningen af juni, begyndte regeringen at tvangslukke fabrikker og lukke provinsgrænser, fortæller Peter Flaskager Laursen, der derfor måtte træffe en hurtig beslutning.

– Vi ville ikke risikere, at vores ansatte blev fanget i en provins, de ikke kunne rejse hjem fra, eller at de skulle stå i et tomrum eksempelvis uden løn, så vi tilbød dem at flytte ind på fabrikken, hvor de, der ønskede det, kunne bo, spise og arbejde, indtil det var ovre, fortæller direktøren.

Fire måneder på fabrikken

Det tilbud takkede omkring 150 af de 700 ansatte i første omgang ja til, og da smitten steg i det omkringliggende samfund, søgte endnu flere medarbejdere tilbage til fabrikken.

– Dem indslusede vi så gennem to uger på karantænehotel og en frygtelig masse pcr-tests. Da de var flest, var omkring 350 af vores medarbejdere indkvarteret derude, fortæller Peter Flaskager Laursen.

Samtidig valgte virksomheden at fastholde lønnen til samtlige ansatte, og da det i begyndelsen af udbruddet blev foreslået fra vietnamesisk side, at de ansatte kollektivt gik 20 pct. ned i løn, var svaret et klart nej.

– Der var ikke nogen, i den danske del af organisationen, der var gået ned i løn, så det skulle de heller ikke. Vi kunne også have valgt ikke at lønne de ansatte, der ikke var på fabrikken, men de stod ikke i en situation, hvor det var realistisk at finde et andet job, og det var slet ikke et tema for os, fortæller direktøren.

Det er således ingen overraskelse, at nedlukningen, der endte med at strække sig over fire måneder, har trukket dybe spor i det netop offentliggjorte regnskab. Mens bruttofortjenesten er faldet fra 63,5 til 52,8 mio. kr., er resultatet før skat styrtdykket fra 13,5 mio. til 650.000 kr., og selvom Peter Flaskager Laursen ikke ligefrem erklærer sig tilfreds, understreger han, at prioriteterne meget af året har ligget andetsteds.

– På flere af de omkringliggende fabrikker oplevede de dødsfald, så vi priser os lykkelige for, at der ikke var nogen hos os, der blev alvorligt syge. I den situation bliver det mindre vigtigt at tjene penge, og jeg er så taknemmelig for, at vores organisation derude håndterede det så flot, som de har gjort, forklarer direktøren.

Relationerne intakte

Afskåret af rejserestriktioner måtte han og resten af den danske organisation nøjes med at følge med på afstand og holde forretningen kørende bedst muligt, og også fra kunder og samarbejdspartnere understreger han, at velviljen har været stor.

– Vi gjorde, hvad vi kunne for at informere kunderne, og alle syntes heldigvis, at det var den rigtige beslutning, så folk har fundet sig i forsinkelserne og vist stor forståelse for situationen, lyder det.

Trods et år i benhård modvind har Core One altså formået at holde fast i de gode relationer. I Vietnam betød det, at arbejdsstyrken var intakt, da restriktionerne i efteråret løftedes og gjorde arbejdskraft til en eftertragtet mangelvare, og på kundefronten kom man igennem uden bøder for forsinkelser og skår i samarbejderne.

Og selvom Peter Flaskager Laursen heller ikke forventer, at indeværende år bliver uden udfordringer, nu i form af en efterspørgsel, der lader til at være på retur, glæder han sig over, at noget trods alt er blevet lidt mere normalt.

– Jeg er selv lige kommet hjem fra Vietnam, hvor jeg ikke har været siden før pandemien, og vi glæder os helt vildt til, at vores kunder nu også kan komme på besøg igen, slår han fast.

CORE ONE A/S
Regnskabsår 2021 2020 2019
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 11,601 24,332 19,972
Resultat før skat 0,441 12,723 10,623
Årets resultat 0,406 10,418 8,916
Omsætningsaktiver i alt 46,631 42,241 32,002
Status balance 56,407 50,418 39,840
Egenkapital 17,692 22,541 18,143
Antal ansatte 14 14 13
Kilde: CVR

Se nøgletal og flere artikler om:
Læs mere om: core one CoreOne
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141