23948sdkhjf

Miljøvenligt træ gør arbejdet lettere

Superwood er tørt straks efter imprægneringen og vejer derfor kun det halve af traditionelt vådt trykimprægneret træ.
Nu er det i mere end én forstand blevet lettere at arbejde med imprægneret træ.

Superwood, der er den epokegørende danske opfindelse inden for miljøvenlig imprægnering af træ, er nemlig tørt straks efter behandlingen.

Det betyder, at træet har en vægtfylde på blot 0,5, når det skal monteres, og vejer således stort set det samme som ubehandlet træ.

Traditionelt trykimprægneret fyrretræ er derimod tilsat betydelige mængder af tungmetaller og væske, når det forlader fabrikken, og vejer op mod det dobbelte, hvis det ikke eftertørres.

Samtidig er Superwood gennemimprægneret. Det betyder, at man kan save, bore og høvle i Superwood lige så tosset man vil - uden at det ødelægger den imprægnerende effekt. Og da det er tørt, kan man også male det straks, ligesom det holder længden og størrelsen langt bedre, så man undgår luft og mellemrum i stødsamlingerne.

Superwood er nordisk gran, der er behandlet ved hjælp af en helt speciel og meget miljøvenlig højtryksteknologi, som imprægnerer helt uden brug af tungmetaller og uden at efterlade organiske opløsningsmidler i træet.

Hele processen foregår i en lukket beholder, og navnet Superwood refererer til, at metoden udnytter et stofs såkaldte superkritiske tilstand, hvor det får nogle helt specielle egenskaber og blandt andet kan gennemtrænge andre materialer. Herved gennemimprægneres træet med fungicid fra Gori og får en enestående beskyttelse mod råd og svamp.

Rent miljømæssigt er der tale om et kæmpe fremskridt, hvilket blandt andet betyder, at Superwood - modsat traditionelt imprægneret træ - må bortskaffes som ganske almindeligt brændbart affald.

Metodens epokegørende miljøfordele bevirkede, at Superwood i 2002 modtog EU´s miljøpris i kategorien ”Renere teknologi”.

I dag er Superwood en del af VKR Gruppen, og produktionen foregår i byen Hampen ved Nørre Snede. Træet markedsføres i samarbejde med træleverandøren, Vida Wood Danmark, og forhandles landet over gennem udvalgte byggemarkeder og tømmerhandler.

Kilde: Superwood.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093