23948sdkhjf

Bedste projekt nogensinde: 15-årig forsker vil have os til at spise juletræer

Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium er årets unge juniorforsker med et projekt, som tog juryen med storm. 

"Det er det bedste projekt, vi nogensinde har set. Dette projekt har ikke bare brugt den naturvidenskabelige metode, det har skabt sin egen," skriver juryen blandet andet i sin motivering.

Afsættet for Mimi Nielsen på 15 år er, at hun siden sin fødsel har døjet med tarmproblemer og derfor gav sig til at læse om tarmene og deres betydning for sundheden.

Da hun fandt ud af at hemicellulose er godt for tarmbakterierne og opdagede, at der findes rigeligt af stoffet i grantræer, gik hun i gang med familiens juletræ.

– Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre, fortæller den nykårede vinder.

Nemt og billigt

Grankostfibrene kan bruges til bagning og Mimi Nielsen havde bagt krækbrød og franskbrød med granfibre, som hun tilbød smagsprøver af på sin stand. Mimi Nielsen har haft kontakt med tarmforskere fra Københavns Universitet i processen, hvilket hjalp hende med at designe og udføre forsøg.

En enig jury udpegede Mimi Nielsen som vinder. Projektet har samfundsrelevans og potentiel betydning for rigtig mange mennesker, hed det videre i juryens begrundelse.Hvert år smides 1,5 millioner juletræer ud i Danmark, og granfibrene kan trækkes ud nemt, billigt og samtidig CO2-neutralt.

I alt 168 unge i alderen 10-20 år deltog i det store videnskabstræf Science Expo i Øksnehallen i København, som blev afgjort ved et brag af en Unge Forskere finale tirsdag eftermiddag.

Som vinder af prisen som årets unge forsker i hovedrækken for gymnasieelever modtager Mimi Nielsen 25.000 kroner, ligesom hun kan se frem til at skulle rejse til deltagelse i internationale konkurrencer. Det samme kan vinderen af seniorkonkurrencen, Konrad Basse Fisker fra 3. g på Roskilde Katedralskole. Han imponerede juryen mod sit projekt, der vil gøre det muligt at skabe planteliv på Mars.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk underleverandør på nye, norske hænder
Frandsen vender 7 gode til 11 skæve millioner
Jesper Buch købt ud af vækstraket fra Løvens Hule
Konkursramt dør-forhandler får hård medfart
Dansk eksport tager hul på mørkere tid: Falder for anden måned
Nyt fra direktioner og bestyrelser
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.109