23948sdkhjf

Møbelproducent ville evakuere, men de 250 ansatte ville blive – nu er produktionen lagt om

For søsterselskaberne Innovation Living og Kragelund Furniture fik Ruslands invasion af Ukraine øjeblikkeligt store konsekvenser. Med 250 fabriksansatte i Lviv i det vestlige Ukraine, var den umiddelbare tanke at evakuere og hjælpe medarbejderne ud af det krigsramte land, men på fabrikken havde man andre planer, og i første omgang takkede samtlige medarbejdere nej.

Det fortæller Morten Lind, kommerciel direktør hos Innovation Living.

– Nu er bombardementerne begyndt at komme tættere på området, så der er nogle stykker, der er rykket ud af landet, men de fleste er der fortsat, og de er stadig stålsatte på at skabe en hverdag og have noget produktion kørende, så der er så meget normalitet som overhovedet muligt, fortæller han.

Madrasser, soveposer og sko

Hurtigt stod det dog klart, at det ikke var den kommercielle møbelproduktion, der skulle fortsætte på fabrikken. Med lokale, mandlige chauffører var det ikke muligt at transportere varerne ud af landet, da mænd mellem 18 og 60 år er tvangsindkaldt til hæren, og virksomheden ønskede desuden ikke, at bidrage til de i forvejen lange køer på landevejene mod Polen.

I stedet arbejder de ansatte på fabrikken nu hver dag på at gøre tilværelsen lidt nemmere at holde ud for de mange landsmænd, der er drevet på flugt eller tvunget til at blive og deltage i kampene.

– Nødhjælpsarbejdet har været høj prioritet, og vi vil meget gerne hjælpe, hvor vi kan. På fabrikken har vi eksempelvis en masse skumblokke af genbrugsskum, som vi har kunnet skære op til madrasser, for mange af de familier, der flygter via Lviv mod Polen, har måttet overnatte på bare gulve i haller rundt omkring, forklarer Morten Lind.

Ligeledes bliver der syet eksempelvis soveposer og huer, til de mange, der er indkaldt til andet end fronten og eksempelvis skal bemande kontrolposter, og der er desuden sendt læder til en anden fabrik, så der kan fremstilles sko af dette.

– Det er jo ting, vi herhjemme betragter som helt basale, der hurtigt slipper op i sådan en situation, og det betyder selvfølgelig rigtig meget for vores medarbejdere dernede, at de føler, de kan være med til at gøre en forskel – og vi vil gøre, alt hvad vi kan, for at hjælpe dem med det, slår Morten Lind fast.

Afsøger alternativer

Der er altså ingen tvivl om, at det for ledelsen hos de to møbelvirksomheder først og fremmest handler om at hjælpe de mennesker, der er klemt i krigen. Man kommer dog ikke uden om, at situationen også har gjort det markant sværere for Kragelund Furniture og Innovation Living at drive forretning.

 – Heldigvis har vi to ben at stå på, og hos Innovation Living har vi kunnet flytte hovedparten af produktionen til fabrikken i Kina, hvor vi kan fortsætte, selvom det selvfølgelig kommer til at betyde nogle forsinkelser, forklarer direktøren.

Anderledes kritisk ser det ud hos Kragelund Furniture, der producerer hele sit sortiment på den ukrainske fabrik. Derfor rejste Morten Lind og et par kollegaer for et par uger siden til Litauen for at afsøge mulighederne for at flytte noget af produktionen.

 – Lige nu ser vi tusind mulige scenarier, og langt det meste er ude af vores hænder. Det vigtige i sådan en tid er at fokusere på de ting, man kan gøre noget ved, og lige nu er noget af det, vi kan gøre at afsøge alternative produktionssteder – når det er sagt, så er det stadig vores medarbejdere og deres sikkerhed, der har vores allerstørste fokus, og dernæst kommer leverancer til kunderne, fastslår direktøren.

Han fortæller, at det den seneste tid har været muligt at få nogle lastbiler med sofaer ud af landet, så man nu så småt igen kan levere til de kunder, der ifølge Morten Lind i stor stil har bakket op og fastholdt deres ordrer.

 – Det er vi taknemmelige for, da det reelt også en rigtig vigtig støtte til det trængte ukrainske folk. siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078