23948sdkhjf

Dårligt imprægneret træ kan blive kostbart

En stor del af det trykimprægnerede træ, der sælges i Danmark, er af tvivlsom kvalitet, og kan rådne op i løbet af få år. Træbranchens Oplysningsråd advarer professionelle om, at det kan være ansvarspådragende at anvende eller anbefale brugen af træet.
Op mod 40 % af det trykimprægnerede træ, der blev solgt i Danmark i 2005, var granbrædder imprægneret i en tvivlsom kvalitet, viser en opgørelse fra Træbranchens Oplysningsråd.

Træbranchens Oplysningsråd advarer nu både professionelle og forbrugerne om at se sig for, når de anvender trykimprægneret træ.

- Gran er i forvejen vanskeligt at imprægnere, og farves det blot grønt ved dypning eller med en let overfladeimprægnering, giver det ikke tilnærmelsesvis den holdbarhed, som man opnår ved en korrekt kvalitetsimprægnering, der trænger dybt ind i træet, siger direktør Bjarne Lund Johansen, Træbranchens Oplysningsråd (TOP).

Det dårligt imprægnerede træ lever hverken op til gældende danske standarder eller de krav til kvalitet og holdbarhed, man bør stille til trykimprægneret træ.

Træet er heller ikke altid imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen af hensyn til miljø og sundhed, og som danske imprægneringsværker anvender.

- Det ligner kvalitetsimprægneret træ – det er grønt på overfladen – og prisen er ofte attraktiv, men de gode tilbud kan blive en dyr løsning. Træet risikerer nemlig at rådne op i løbet af få år.

Oven i købet belaster det miljøet unødigt. Når brædderne rådner før tid, og de skal udskiftes, øges mængden af affald, der skal deponeres på lossepladserne.

- Det kan hurtigt blive et kostbart problem for rådgivere og udførende i byggebranchen, for det er ansvarspådragende at anvende eller anbefale brugen af materialer, der ikke lever op til gældende europæiske standarder for trykimprægneret træ, siger Bjarne Lund Johansen.

Der kan ligge en tikkende bombe under mange byggerier, hvor træet er anvendt, og hvor rådgivere eller udførende har forhandlet, anbefalet eller brugt det dårligt imprægnerede træ.

Læs hele pressemeddelelsen på http://www.tryktrae.dk

Kilde: Pressemeddelelse fra Tryktrae.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079