23948sdkhjf

Savværk banker bundlinjen op efter 13 år med tab

I mange år har Rold Skov Savværk været en klods om benet for ejerne A/S Lindenborg Gods.

Men det seneste år er situationen vendt for savværket med produktion i Arden og i Sabro ved Aarhus. Den notorisk underskudsgivende virksomhed kom ud af regnskabsåret - der sluttede 30. september - med et overskud efter skat på ikke mindre end 23,3 millioner kroner.

Det skriver Nordjyske.

Forrige år lød underskuddet i savværket på 5,7 millioner kroner, hvilket dog er en kvist i skoven sammenlignet de seneste mange års samlede underskud.

- For at sige det på nordjysk, så er vi rigtigt tilfredse. Vi har kunnet indhente flere års underskud med den udvikling, som vi har set det seneste år, siger Henrik Thorlacius-Ussing, der er administrerende direktør i A/S Lindenborg Gods.

Han peger på fokus på bæredygtigt byggeri, et dansk byggeboom, usikre forsyningskæder og corona som de medvirkende årsager til, at prisen på træ er skudt i vejret.

- Vi har i de fire første måneder af det nye regnskabsår set, at prisen er faldet en smule tilbage. Det var forventet, men de ligger stadig på et fornuftigt niveau.

Henrik Thorlacius-Ussing understreger, at selvom savværket senest gav overskud i 2006/07 - dengang på 3,5 millioner kroner - så er ejerskabet vigtigt, da det giver synergier og en sikkerhed, da Lindenborg også ejer store dele af Rold Skov, hvor der bliver produceret træ til forarbejdning.

Ejer halvdelen af Rold Skov

A/S Lindeborg Gods ejer de fire datterselskaber; Rold Skov Savværk A/S, Rold Trælasthandel A/S, Lindenborg Skovselskab A/S og Lindenborg Avlsgaard ApS.

Godset er Nordjyllands største og omfatter blandt andet halvdelen af Rold Skov, Lindenborg Slot og Siem Grusgrav.

Driften ligger i de fire datterselskaber, mens moderselskabet A/S Lindeborg Gods også har flere ejendomsbesiddelser, udlejning, grusgravsdrift i Siem Grusgrav, jagtvæsen, drift af Lindenborg Slot samt står for administration i datterselskaberne.

Overskuddet i savværket skinner igennem i regnskabet for den samlede koncern. Hvor alle datterselskaberne gav overskud.

Godsets overskud efter skat er således gået fra 1,3 millioner kroner til 30,5 millioner kroner.

Den voldsomme vækst er også kommet bag på selskabet selv, der i regnskabet kalder overskuddet for »markant mere end forventet«.

- Det har været et år, hvor vi har set, at alle dele af godset har klaret sig godt, selvom vi også har mærket corona, siger Henrik Thorlacius-Ussing.

Forventnigerne til indeværende år lyder på et "fornuftigt koncernresultat i det kommende år, men på et lavere niveau end i dette regnskabsår."

Henrik Thorlacius-Ussing vil dog ikke uddybe, hvor meget lavere.

- Priserne på træ er faldet en smule og priserne på el - som bliver benyttet en del af på savværket - er steget markant. Så lige nu er det svært at spå om overskuddet, men det ser stadigt fornuftigt ud, siger han til avisen. 

Aktieselskabet Rold Skov Savværk
mio. kr. 2020/21 2019/20
Bruttofortjeneste 59,2 18,7
Resultat før finansielle poster 30,1 - 6,9
Resultat før skat 29,9 - 7,3
Årets resultat 23,3 - 5,7
Balancesum 96,9 81,7
Egenkapital 49,4 26,1
Gns. antal ansatte 60 55
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2021.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094